Szukaj

Forum Instalatorów i Użytkowników Falowników Fronius

Forum służy do wymiany pomysłów, uwag, spostrzeżeń, rozwiązań… Zapraszamy do aktywnego udziału!

WAŻNE: prośba ogromna o zakładanie nowych wątków, gdy pojawia się nowe zagadnienie. Aktualnie ciągną się pojedyncze tematy (“Kilka
pytań nowicjusza”), które zaczęły się od uruchomienia falownika, a przeszły [wcale nie płynnie] do gwarancji i pomp ciepła. Jak Ci, którzy
przyjdą po nas, mają się w tym odnaleźć???. Pytania nie związane z tematem danego wątku będą usuwane przez Administratora!

Przydatne skrót klawiszy: alt+shift+h = pomoc edytora; alt+shift+z = dodatkowe menu edytora

Nawigacja po forum
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.

Backup controller 3PN

Page 1 of 3Next

Witam szanowne grono

Czy ktoś orientuje się, czy w PL w sieci TT można używać do sterowania backupem rozwiązanie z backup controller? Wiem, że można kupić gotowe skrzynki SZR np Enwitec, ale mam w rozdzielni trochę miejsca gdzie elegancko by mi się taki kontroler wpasowal i uniknąłbym tym samym przeróbek i dodatkowych skrzynek w pomieszczeniu. Ktoś coś na ten temat wie?

Zgodnie z instrukcją tylko sieci TN.

https://www.fronius.com/pl-pl/poland/energia-sloneczna/instalatorzy-i-partnerzy/dane-techniczne/wszystkie-produkty/rozwi%C4%85zania/rozwi%C4%85zania-zasilania-awaryjnego/fronius-backup-controller/backup-controller-3p-35a

Ale to z linku jest 3P, a mnie chodzi o wersje 3PN, czyli z rozłączaniem także obwodu neutralnego

Faktycznie, dla 3PN jest tutaj:

https://www.fronius.com/pl-pl/poland/energia-sloneczna/instalatorzy-i-partnerzy/dane-techniczne/wszystkie-produkty/rozwi%C4%85zania/rozwi%C4%85zania-zasilania-awaryjnego/fronius-backup-controller/backup-controller-3pn-35a

Ten model można użyć przy TT. Na pewno to jest instalacja tego typu (TT)?

No cóż, uprawnionym elektrykiem nie jestem, ale o ile wiem jeśli na złączu głównym mam 3 kable fazowe i neutralny, w uziemienie mam własne bednarką to jest to TT?

Głównie chodzi mi o praktykę zakładów energetycznych, bo wydaje mi się że ten controller ma tylko jeden przekaźnik rozłączający, a teoretycznie powinny być dwa, acz jako drugi można policzyć przekaźnik w falowniku. Więc nie wiem jak to ZE potraktuje. Nie chciałbym się przekonać na swojej skórze że odrzucą 😉

To ile masz żył w przylączu nic nie znaczy.

1. Na warunkach przylaczenia sprawdz jaki typ sieci dostarcza Tobie ZE. Byc moze podobne info znajdziesz na rozdzielnicy przylacza.

2. Sprawdz, czy ten typ sieci zostal u Ciebie "zaaplikowany".  Niestety bardzo ale to bardzo czesto elektrycy maja swoje teorie plynace z opowiesci z mchu i paproci i potrafią z sieci TN zbudowac TT co jest absurdem.

Z jakiego roku pochodzi przylacze i w jakim zakladzie energetycznym jest to podlegle?

Grzegorz Gorny has reacted to this post.
Grzegorz Gorny

Przyłącze jest z 2020 roku w Tauronie, jestem prawie pewny że to TT, ale oczywiście jeszcze będę to weryfikował przed decyzją. Pytanie tylko pozostaje, co na ten controller powie ZE?

Jezeli to nowe przyłącze to masz pewnie TN-C. Wchodza 4 kable (3F + PEN). Kabel PEN powinien zostac u Ciebie w rozdzielnicy uziemiony i wykonany tzw. punkt rozdzialu PE i N. Dalej w domu masz juz 5 zyl. Prosze sprawdz, czy twoja bednarka jest podlaczona do punktu rozdzialu. Tutaj zdarza sie bardzo czesto blad polegajacy na zaniechaniu uziemienia punktu rozdzialu i w ten sposob wlasnie powstaje instalacja odbiorcza w ukladzie TT.

Oczywiscie sprawdz dobrze, bo jezeli jakims cudem bedziesz mial TT to nie uziemiasz N tylko PE pozostaje niezalezne od N. Tam gdzie ja dzialam wystepuje siec TN-C.

Dlaczego obawiasz sie, ze ZE bedzie protestowal w temacie kontrolera?

To, że jest wykonany "własny uziom" nie oznacza  że to TT przy TN też się go wykonuje. Różnica polega na tym, że w przypadku TN własny uziom łączy się bezpośrednio z  przewodem PEN z WLZ  przy TT te przewody się nie łączą. A jaki układ być powinien jest napisane w warunkach przyłączenia wydanych przez ZE. Nowy dom więc najlepiej sprawdzić w dokumentacji.

Co do modułu to jest wyprodukowany na terenie UE więc raczej problemu być nie powinno, dla pewności można zapytać przed zakupem w swoim ZE.

No i faktycznie w warunkach przyłącza jest TN-C a u mnie ni cholery rozdziału PEN nie ma, chyba że coś źle widzę. Czyli elektryk poszedł na skróty… no nic, montując fotowoltaikę skoryguję to sobie, jak rozumiem wówczas powstaje TN-C-S? Dzięki za czujność!

Page 1 of 3Next