Forum służy do wymiany pomysłów, uwag, spostrzeżeń, rozwiązań… Zapraszamy do aktywnego udziału!
WAŻNE: prośba ogromna o zakładanie nowych wątków, gdy pojawia się nowe zagadnienie. Aktualnie ciągną się pojedyncze tematy (“Kilka
pytań nowicjusza”), które zaczęły się od uruchomienia falownika, a przeszły [wcale nie płynnie] do gwarancji i pomp ciepła. Jak Ci, którzy
przyjdą po nas, mają się w tym odnaleźć???. Pytania nie związane z tematem danego wątku będą usuwane przez Administratora!
Przydatne skrót klawiszy: alt+shift+h = pomoc edytora; alt+shift+z = dodatkowe menu edytora
Cytat z Grzegorz Witek data 23 lutego 2026, 19:42Mam główną instalację z falownikiem Fronius oraz dodatkową na innym sprzęcie, którą chcę wpiąć przez Fronius Smart Meter ustawiony w trybie "generator", aby Solarweb pokazywał poprawnie bilans mocy i energii całego układu. Ta dodatkowa instalacja PV jest wyposażona w niewielki magazyn energii AC, który może być ładowany zarówno z PV, jak i z sieci 230V. Tak więc przez wspomniany Smart Meter energia będzie przepływach w obu kierunkach, tj. standardowo od PV do instalacji domowej (dodatkowy generato9r), ale w przypadku ładowania magazynu energii z sieci 230V energia popłynie w drugim kierunku.
Pytanie, czy Solarweb poprawnie to zinterpretuje, tzn. będzie dodawał lub odejmował moc stosownie do aktualnego kierunku przepływu energii?
Mam główną instalację z falownikiem Fronius oraz dodatkową na innym sprzęcie, którą chcę wpiąć przez Fronius Smart Meter ustawiony w trybie "generator", aby Solarweb pokazywał poprawnie bilans mocy i energii całego układu. Ta dodatkowa instalacja PV jest wyposażona w niewielki magazyn energii AC, który może być ładowany zarówno z PV, jak i z sieci 230V. Tak więc przez wspomniany Smart Meter energia będzie przepływach w obu kierunkach, tj. standardowo od PV do instalacji domowej (dodatkowy generato9r), ale w przypadku ładowania magazynu energii z sieci 230V energia popłynie w drugim kierunku.
Pytanie, czy Solarweb poprawnie to zinterpretuje, tzn. będzie dodawał lub odejmował moc stosownie do aktualnego kierunku przepływu energii?
Cytat z Grzegorz Gorny data 23 lutego 2026, 21:12Mam podobnie zrobione, z tym że przez Smart Meter podłączony jest falownik ongrid bez magazynu. Licznik ten (skonfigurowany jako generator) w SolarWeb widziany jest jako produkcja z paneli (żółte słoneczko), więc raczej pobór prądu AC ładujący magazyn będzie w prowadzał błędne dane.
Mam podobnie zrobione, z tym że przez Smart Meter podłączony jest falownik ongrid bez magazynu. Licznik ten (skonfigurowany jako generator) w SolarWeb widziany jest jako produkcja z paneli (żółte słoneczko), więc raczej pobór prądu AC ładujący magazyn będzie w prowadzał błędne dane.
Cytat z Grzegorz Witek data 23 lutego 2026, 21:26Konfigurację z obcą instalacją PV wpiętą przez SmartMeter w trybie "generator" też mam w jednym miejscu i wiem że działa. Natomiast wariant w konfiguracji PV + magazyn mam do zrobienia i zastanawiam się, jak licznik, a dokładniej Solarweb, zachowa w takiej sytuacji.
Co ciekawe, w konfiguracji licznika dla trybu generator można wybrać kategorię "Falownik + akumulator AC" jak na dołączonej ilustracji. To sugeruje, że producent w jakimś sensie przewidział taki wariant instalacji, choć kategoria sama w sobie (chyba) nie ma wpływu na sposób działania licznika.
Jest szansa, żeby uzyskać odpowiedź od producenta lub z jakiejś dokumentacji, która nie jest powszechnie dostępna?
Konfigurację z obcą instalacją PV wpiętą przez SmartMeter w trybie "generator" też mam w jednym miejscu i wiem że działa. Natomiast wariant w konfiguracji PV + magazyn mam do zrobienia i zastanawiam się, jak licznik, a dokładniej Solarweb, zachowa w takiej sytuacji.
Co ciekawe, w konfiguracji licznika dla trybu generator można wybrać kategorię "Falownik + akumulator AC" jak na dołączonej ilustracji. To sugeruje, że producent w jakimś sensie przewidział taki wariant instalacji, choć kategoria sama w sobie (chyba) nie ma wpływu na sposób działania licznika.
Jest szansa, żeby uzyskać odpowiedź od producenta lub z jakiejś dokumentacji, która nie jest powszechnie dostępna?
Dodane pliki:Cytat z Marcin Szczygieł data 20 marca 2026, 10:53Witam,
Zwracam się z prośbą o pomoc w poprawnej konfiguracji Datamanagera. Posiadam układ z dwoma instalacjami PV i dwoma licznikami, który wykazuje błędy w widoku bieżącym (Solar.web / Mobile App).
Moja konfiguracja:
Falownik główny: Fronius Symo z Datamanagerem 2.0.
Licznik pierwotny: Oryginalny Fronius Smart Meter 63A zainstalowany w punkcie zasilania (Grid). Połączenie przez Modbus RTU.
Dodatkowy falownik: Inny producent, opomiarowany dodatkowym licznikiem DIY (ESPHome, Modbus TCP / SunSpec Model 213).
Konfiguracja w Datamanagerze: Dodatkowy licznik skonfigurowany jako "Licznik generatora+akumulator".
Problem: W widoku "Przegląd instalacji", kiedy dodatkowy licznik raportuje produkcję (np. 2,5 kW), Datamanager zamiast dodać tę wartość do całkowitej produkcji systemu, dolicza ją do zużycia własnego. Powoduje to absurdalne wskazania, gdzie przy dużym słońcu "Zużycie" gwałtownie rośnie wraz z produkcją z drugiego falownika, a "Zasilanie sieci" nie odzwierciedla realnego eksportu.
Szczegóły techniczne:
Dodatkowy licznik wysyła dane w Watach (W) jako wartości dodatnie.
Czy w przypadku modelu SunSpec 213 (Float) produkcja z zewnętrznego generatora powinna być raportowana jako wartość ujemna, aby Fronius nie traktował jej jako odbiornika?
Czy rola "Licznik generatora" wymaga dodatkowych ustawień w menu "Licznik", aby system wiedział, że jest to produkcja równoległa do falownika Fronius?
Na screenach widać, że "Zasilanie sieci" (raportowane przez licznik 63A) jest znacznie wyższe niż suma produkcji, co sugeruje, że system nie potrafi odjąć "obcej" produkcji od bilansu całkowitego.
Będę wdzięczny za wskazówki, jak zmusić Datamanagera do poprawnego sumowania dwóch źródeł energii.
Moje podejrzenia: Datamanager nie wie, że wpięty ma licznik generatora mimo, że wyświetla dobrą pozycję. Wg. dokumentacji API dane z mocą muszą być dodatnie i takie są. Wskazania w ustawieniach licznika są poprawne, jak licznik dodatkowy wysyła nadmiar energii to jest status "production", jak po zachodzie słońca nie ma produkcji to jest "consumption" i wartości w Watach są zgodne ze wskazaniem licznika Modbus IP. Gdzie jest błąd? czy ktoś może podesłać zrzut z JSON datamanagera? Jest pod adresem: IP_datamanger/solar_api/v1/GetMeterRealtimeData.cgi?Scope=System jeśli ktoś ma podobną sytuację i dwa liczniki Froniusa. Być może mam jakiś błąd w kodzie licznika modbus IP? u mnie dodatkowy licznik: "Meter_Location_Current": 3, główny: "Meter_Location_Current": 0.
Witam,
Zwracam się z prośbą o pomoc w poprawnej konfiguracji Datamanagera. Posiadam układ z dwoma instalacjami PV i dwoma licznikami, który wykazuje błędy w widoku bieżącym (Solar.web / Mobile App).
Moja konfiguracja:
Falownik główny: Fronius Symo z Datamanagerem 2.0.
Licznik pierwotny: Oryginalny Fronius Smart Meter 63A zainstalowany w punkcie zasilania (Grid). Połączenie przez Modbus RTU.
Dodatkowy falownik: Inny producent, opomiarowany dodatkowym licznikiem DIY (ESPHome, Modbus TCP / SunSpec Model 213).
Konfiguracja w Datamanagerze: Dodatkowy licznik skonfigurowany jako "Licznik generatora+akumulator".
Problem: W widoku "Przegląd instalacji", kiedy dodatkowy licznik raportuje produkcję (np. 2,5 kW), Datamanager zamiast dodać tę wartość do całkowitej produkcji systemu, dolicza ją do zużycia własnego. Powoduje to absurdalne wskazania, gdzie przy dużym słońcu "Zużycie" gwałtownie rośnie wraz z produkcją z drugiego falownika, a "Zasilanie sieci" nie odzwierciedla realnego eksportu.
Szczegóły techniczne:
Dodatkowy licznik wysyła dane w Watach (W) jako wartości dodatnie.
Czy w przypadku modelu SunSpec 213 (Float) produkcja z zewnętrznego generatora powinna być raportowana jako wartość ujemna, aby Fronius nie traktował jej jako odbiornika?
Czy rola "Licznik generatora" wymaga dodatkowych ustawień w menu "Licznik", aby system wiedział, że jest to produkcja równoległa do falownika Fronius?
Na screenach widać, że "Zasilanie sieci" (raportowane przez licznik 63A) jest znacznie wyższe niż suma produkcji, co sugeruje, że system nie potrafi odjąć "obcej" produkcji od bilansu całkowitego.
Będę wdzięczny za wskazówki, jak zmusić Datamanagera do poprawnego sumowania dwóch źródeł energii.
Moje podejrzenia: Datamanager nie wie, że wpięty ma licznik generatora mimo, że wyświetla dobrą pozycję. Wg. dokumentacji API dane z mocą muszą być dodatnie i takie są. Wskazania w ustawieniach licznika są poprawne, jak licznik dodatkowy wysyła nadmiar energii to jest status "production", jak po zachodzie słońca nie ma produkcji to jest "consumption" i wartości w Watach są zgodne ze wskazaniem licznika Modbus IP. Gdzie jest błąd? czy ktoś może podesłać zrzut z JSON datamanagera? Jest pod adresem: IP_datamanger/solar_api/v1/GetMeterRealtimeData.cgi?Scope=System jeśli ktoś ma podobną sytuację i dwa liczniki Froniusa. Być może mam jakiś błąd w kodzie licznika modbus IP? u mnie dodatkowy licznik: "Meter_Location_Current": 3, główny: "Meter_Location_Current": 0.
Cytat z Paweł Cwalina data 22 marca 2026, 15:05Może chodzi tutaj o adresy
SunSpec.
Może chodzi tutaj o adresy
SunSpec.
Cytat z Marcin Szczygieł data 23 marca 2026, 13:17Witam,
Adresy SunSpec opanowałem, otrzymuję poprawne dane w JSON, a co dalej robi się w samym algorytmie Datamangera- nie wiem.
Nie wiem, ale wydaje mi się, że Datamanger nie ma danych z produkcji PV a to co pokazuje w bieżacej produkcji jest jedynie wynikiem matematycznego działania: produkcja - zużycie = zasilanie sieci. Tyle, że Zużycie jest błędne. Dlatego chętnie dowiem się jak u innych wygląda JSON z Datamanagera w podobnej konfiguracji tj. falownik + dodatkowy generator.
Witam,
Adresy SunSpec opanowałem, otrzymuję poprawne dane w JSON, a co dalej robi się w samym algorytmie Datamangera- nie wiem.
Nie wiem, ale wydaje mi się, że Datamanger nie ma danych z produkcji PV a to co pokazuje w bieżacej produkcji jest jedynie wynikiem matematycznego działania: produkcja - zużycie = zasilanie sieci. Tyle, że Zużycie jest błędne. Dlatego chętnie dowiem się jak u innych wygląda JSON z Datamanagera w podobnej konfiguracji tj. falownik + dodatkowy generator.