Forum Instalatorów i Użytkowników Falowników Fronius
Forum służy do wymiany pomysłów, uwag, spostrzeżeń, rozwiązań… Zapraszamy do aktywnego udziału!
WAŻNE: prośba ogromna o zakładanie nowych wątków, gdy pojawia się nowe zagadnienie. Aktualnie ciągną się pojedyncze tematy (“Kilka
pytań nowicjusza”), które zaczęły się od uruchomienia falownika, a przeszły [wcale nie płynnie] do gwarancji i pomp ciepła. Jak Ci, którzy
przyjdą po nas, mają się w tym odnaleźć???. Pytania nie związane z tematem danego wątku będą usuwane przez Administratora!
Przydatne skrót klawiszy: alt+shift+h = pomoc edytora; alt+shift+z = dodatkowe menu edytora
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.
Fronius gen symo 24 problem z aktywacją drugiego stringa
Witam, jak w temacie mam problem po dołożeniu drugiego stringa napięcie dochodzi do falownika, ale falownik go "nie widzi". Jak można go aktywować czy przez aplikację? chociaż z poziomu użytkownika nie widzę takiej możliwości. Ekipa montująca odsyła do firmy, która zakładała falownik.
Z góry dziękuję za pomoc.
Witam, jak w temacie mam problem po dołożeniu drugiego stringa napięcie dochodzi do falownika, ale falownik go "nie widzi". Jak można go aktywować czy przez aplikację? chociaż z poziomu użytkownika nie widzę takiej możliwości. Ekipa montująca odsyła do firmy, która zakładała falownik.
Z góry dziękuję za pomoc.
Szanowny Panie Piotrze,
W załączniku przesyłam Plik jak uruchomić menu Basic. W tym menu należy wybrać MPP Tracker 2 --> MPP tracker 2 --> ON zatwierdzić i wyjść z menu. Falownik wykona restart i rozpocznie pracę z dwoma MPPT.
Pozdrawiam
Mariusz Majmurek
TSN
Szanowny Panie Piotrze,
W załączniku przesyłam Plik jak uruchomić menu Basic. W tym menu należy wybrać MPP Tracker 2 --> MPP tracker 2 --> ON zatwierdzić i wyjść z menu. Falownik wykona restart i rozpocznie pracę z dwoma MPPT.
Pozdrawiam
Mariusz Majmurek
TSN
Dodane pliki:Ten falownik nie ma wyświetlacza 🙁
Ten falownik nie ma wyświetlacza 🙁
Szanowny Panie Piotrze
W gen24 musi Pan zalogować się do Webinterfejsu karty pilot. Jeżeli zna Pan IP urządzenia w sieci to poprzez IP, jeżeli nie to należy uruchomić punkt dostępowy falownika połączyć się z siecią Fronius i wpisać 192.168.250.181. Następnie zalogować się jako Customer lub Technician i przejść do zakładki Konfiguracja urządzenia --> Falownik --> PV2 --> włączyć opcję i wybrać AUTO. Zapisać zmiany i falownik przeprowadzi restart i uruchomi się na 2 MPPT.
Pozdrawiam
Mariusz Majmurek
TSN
Szanowny Panie Piotrze
W gen24 musi Pan zalogować się do Webinterfejsu karty pilot. Jeżeli zna Pan IP urządzenia w sieci to poprzez IP, jeżeli nie to należy uruchomić punkt dostępowy falownika połączyć się z siecią Fronius i wpisać 192.168.250.181. Następnie zalogować się jako Customer lub Technician i przejść do zakładki Konfiguracja urządzenia --> Falownik --> PV2 --> włączyć opcję i wybrać AUTO. Zapisać zmiany i falownik przeprowadzi restart i uruchomi się na 2 MPPT.
Pozdrawiam
Mariusz Majmurek
TSN
Panie Mariuszu czy o to IP urządzenia chodzi? I jakby mógł Pan bardziej pokierować czy to logować się na swoje konto solarweb? Proszę o wyrozumiałość 🙂
Panie Mariuszu czy o to IP urządzenia chodzi? I jakby mógł Pan bardziej pokierować czy to logować się na swoje konto solarweb? Proszę o wyrozumiałość 🙂
Dodane pliki:Szanowny Panie Piotrze,
Nie jest to IP, które widać w Solar.web. Jest to IP, które nadał router naszemu falownikowi w Pana sieci lokalnej. Jeżeli go Pan nie zna nic złego się nie dzieje wtedy należy użyć sposobu z naszą siecią. Myślę, że najprostszym sposobem będzie kontakt z nami poprzez mail lub telefon, aby szczegółowo opisać Panu proces :).
nasz mail i telefon:
pv-support@fronius.com
+32 621 0797
Pozdrawiam
Mariusz Majmurek
Szanowny Panie Piotrze,
Nie jest to IP, które widać w Solar.web. Jest to IP, które nadał router naszemu falownikowi w Pana sieci lokalnej. Jeżeli go Pan nie zna nic złego się nie dzieje wtedy należy użyć sposobu z naszą siecią. Myślę, że najprostszym sposobem będzie kontakt z nami poprzez mail lub telefon, aby szczegółowo opisać Panu proces :).
nasz mail i telefon:
pv-support@fronius.com
+32 621 0797
Pozdrawiam
Mariusz Majmurek
Dziękuję bardzo i do usłyszenia.
Dziękuję bardzo i do usłyszenia.