Forum służy do wymiany pomysłów, uwag, spostrzeżeń, rozwiązań… Zapraszamy do aktywnego udziału!
WAŻNE: prośba ogromna o zakładanie nowych wątków, gdy pojawia się nowe zagadnienie. Aktualnie ciągną się pojedyncze tematy (“Kilka
pytań nowicjusza”), które zaczęły się od uruchomienia falownika, a przeszły [wcale nie płynnie] do gwarancji i pomp ciepła. Jak Ci, którzy
przyjdą po nas, mają się w tym odnaleźć???. Pytania nie związane z tematem danego wątku będą usuwane przez Administratora!
Przydatne skrót klawiszy: alt+shift+h = pomoc edytora; alt+shift+z = dodatkowe menu edytora
Cytat z Piotr Molasy data 16 czerwca 2021, 23:00Witam
Mam problem z uruchomieniem instalacji.
Zamówiłem u instalatora zestaw który ma pracować całkowicie bez dostępu do sieci energetycznej.
Początkowo wybrał zestaw Sofar + Byd box. Niestety okazało się że są nie kompatybilne. Wymienił inwerter z Sofar na Kaco.. I tym razem kolejny problem bo dostarczył mi inwerter w wersji zwykłej nie hybrydowej. Ponoć pod indeksem hybrydowego wysłali mu zwykły... (Nie będe wnikał kto gdzie zawinił)... Ostatecznie trafił do mnie inwerter Froniu Symo Hybrid 3-5... Jednak proces instalacji wymagał jeszcze smart meter... Swoje odczekałem. Zainstalowałem i nadal jest kiszka.
Po wielkich trudach i bojach udało mi się zaktualizować oprogramowanie.
Instalacja jest wolnostojąca bez dostępu do sieci energetycznej (operator zbiera się jak pies do jeża już ponad 1,5 roku udaje że coś robi - stąd moja decyzja o fotowoltaice wolnostojącej. Miałem jeden panel i inwerter Polskiego producenta "volt polska" niestety jego wydajność była zbyt mała. Ale był prosty podłączam panel podłączam akumulator i działa... A tu same komplikacje).. Z dostępem do internetu tylko przez telefon komórkowy. Co też zajęło mi sporo czasu...
Na ten moment udało się skomunikować baterie Byd z inwerterem Fronius.
No i co dalej? Inwerter nie produkuje prądu. Nie ładuje akumulatorów. Nie korzysta z akumulatorów.
Instalator tylko dostarczył sprzęt i od tygodnia próbuje znaleźć kontakt do kogoś kto mógłby podpowiedzieć coś...
Kombinuje już na różne sposoby. Odpalam agregat imitując sieć. Jednak pokazuje się błąd 107 (za wysoka częstotliwość) wyłączam - błąd 105 (brak sieci)
Próbuje i z komputera konfigurować i z palca ustawiam tryb em50...
I nic... Nawet grama prądu nie wyprodukowało w wiaderku chyba tej fazy bym więcej przyniusł....
Dzwoniłem do koordynatora serwisu firmy Corab. Ten nie ma doświadczenia i nie jest w stanie pomóc.
Jestem w kropce i bardzo poirytowany biegiem rzeczy wręcz skłonny stwierdzić że zostałem naciągnięty na coś co po prostu nie działa i nie spełnia nawet w 1% moich oczekiwań, dlatego prosiłbym o jakieś rady, instrukcje co kolwiek aby to zaczęło działać...
Witam
Mam problem z uruchomieniem instalacji.
Zamówiłem u instalatora zestaw który ma pracować całkowicie bez dostępu do sieci energetycznej.
Początkowo wybrał zestaw Sofar + Byd box. Niestety okazało się że są nie kompatybilne. Wymienił inwerter z Sofar na Kaco.. I tym razem kolejny problem bo dostarczył mi inwerter w wersji zwykłej nie hybrydowej. Ponoć pod indeksem hybrydowego wysłali mu zwykły... (Nie będe wnikał kto gdzie zawinił)... Ostatecznie trafił do mnie inwerter Froniu Symo Hybrid 3-5... Jednak proces instalacji wymagał jeszcze smart meter... Swoje odczekałem. Zainstalowałem i nadal jest kiszka.
Po wielkich trudach i bojach udało mi się zaktualizować oprogramowanie.
Instalacja jest wolnostojąca bez dostępu do sieci energetycznej (operator zbiera się jak pies do jeża już ponad 1,5 roku udaje że coś robi - stąd moja decyzja o fotowoltaice wolnostojącej. Miałem jeden panel i inwerter Polskiego producenta "volt polska" niestety jego wydajność była zbyt mała. Ale był prosty podłączam panel podłączam akumulator i działa... A tu same komplikacje).. Z dostępem do internetu tylko przez telefon komórkowy. Co też zajęło mi sporo czasu...
Na ten moment udało się skomunikować baterie Byd z inwerterem Fronius.
No i co dalej? Inwerter nie produkuje prądu. Nie ładuje akumulatorów. Nie korzysta z akumulatorów.
Instalator tylko dostarczył sprzęt i od tygodnia próbuje znaleźć kontakt do kogoś kto mógłby podpowiedzieć coś...
Kombinuje już na różne sposoby. Odpalam agregat imitując sieć. Jednak pokazuje się błąd 107 (za wysoka częstotliwość) wyłączam - błąd 105 (brak sieci)
Próbuje i z komputera konfigurować i z palca ustawiam tryb em50...
I nic... Nawet grama prądu nie wyprodukowało w wiaderku chyba tej fazy bym więcej przyniusł....
Dzwoniłem do koordynatora serwisu firmy Corab. Ten nie ma doświadczenia i nie jest w stanie pomóc.
Jestem w kropce i bardzo poirytowany biegiem rzeczy wręcz skłonny stwierdzić że zostałem naciągnięty na coś co po prostu nie działa i nie spełnia nawet w 1% moich oczekiwań, dlatego prosiłbym o jakieś rady, instrukcje co kolwiek aby to zaczęło działać...
Cytat z Lesław Dobrzyński data 17 czerwca 2021, 00:33Witam,
Nie wiem czy mam rację, ale Hybryda tu nie pomoże. Dla pełnego offgrida potrzeny będzie GEN24. Do tego w przyszłości automatyka, jak już podłączysz to wszystko do sieci OSD.
Co koledzy powiedzą?
Witam,
Nie wiem czy mam rację, ale Hybryda tu nie pomoże. Dla pełnego offgrida potrzeny będzie GEN24. Do tego w przyszłości automatyka, jak już podłączysz to wszystko do sieci OSD.
Co koledzy powiedzą?
Cytat z Sebastian Słabosz data 17 czerwca 2021, 09:07Szanowny Panie Piotrze,
zapraszam do kontaktu z działem wsparcia technicznego +48 32 621 0797.
Problem leży w braku sygnałów z SZR oraz prawdopodobnie błędnej konfiguracji.
Symo Hybrid jest dobrym wyborem nie ma konieczności zmiany na falownik GEN24 plus.
Pozdrawiam,
Sebastian Słabosz
Szanowny Panie Piotrze,
zapraszam do kontaktu z działem wsparcia technicznego +48 32 621 0797.
Problem leży w braku sygnałów z SZR oraz prawdopodobnie błędnej konfiguracji.
Symo Hybrid jest dobrym wyborem nie ma konieczności zmiany na falownik GEN24 plus.
Pozdrawiam,
Sebastian Słabosz
Cytat z Piotr Molasy data 18 czerwca 2021, 21:44Witam
Podczas kosultacji z działem technicznym udało się uruchomić inwerter całkowicie w trybie off-grid.
Urządzenie zostało "oszukane" bez SZR podając + z zacisków na zaciski 4 - 5.
W zasadzie każda modyfikacja wymaga ponownej aktualizacji.
Po rozmowie napotkałem jeszcze kilka problemów. Błąd 989 pojawił się po jakimś czasie okazało się że brakowało rezystora.
Gdy słońce zaczęło zachodzić system nie chciał korzystać z już naładowanej w ciągu dnia baterii i zaczął pokazywać błąd 144 - zwarcie w instalacji (czyli przeciążenie bo panele już nie dawały rady). Ale ponowne wybranie trybu EP50 i restart inwertera zniwelował problem.
Na ten moment uważam problem za rozwiązany.
Jestem bardzo wdzięczny za profesjonalną pomoc.
Jednak chciałbym dodać że zostałem poinformowany że zgodnie z zaleceniami producenta inwerter w tym trybie nie powinien pracować dłużej niż 15% a grozi to utratą gwarancji. Niestety muszę wziąć to na swoje barki i liczyć że urządzenie się nie zepsuje.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje za pomoc.
Witam
Podczas kosultacji z działem technicznym udało się uruchomić inwerter całkowicie w trybie off-grid.
Urządzenie zostało "oszukane" bez SZR podając + z zacisków na zaciski 4 - 5.
W zasadzie każda modyfikacja wymaga ponownej aktualizacji.
Po rozmowie napotkałem jeszcze kilka problemów. Błąd 989 pojawił się po jakimś czasie okazało się że brakowało rezystora.
Gdy słońce zaczęło zachodzić system nie chciał korzystać z już naładowanej w ciągu dnia baterii i zaczął pokazywać błąd 144 - zwarcie w instalacji (czyli przeciążenie bo panele już nie dawały rady). Ale ponowne wybranie trybu EP50 i restart inwertera zniwelował problem.
Na ten moment uważam problem za rozwiązany.
Jestem bardzo wdzięczny za profesjonalną pomoc.
Jednak chciałbym dodać że zostałem poinformowany że zgodnie z zaleceniami producenta inwerter w tym trybie nie powinien pracować dłużej niż 15% a grozi to utratą gwarancji. Niestety muszę wziąć to na swoje barki i liczyć że urządzenie się nie zepsuje.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje za pomoc.
Dodane pliki:Cytat z Piotr Molasy data 18 czerwca 2021, 21:57Jeszcze screeny z aplikacji.
Jeszcze screeny z aplikacji.
Dodane pliki:Cytat z Adam Gacek data 21 czerwca 2021, 07:23Support Froniusa jest po prostu najlepszy, inni by się mogli tego nauczyć
Support Froniusa jest po prostu najlepszy, inni by się mogli tego nauczyć
Cytat z Waldemar Rathaj data 19 listopada 2021, 18:37Cześć jestem również zainteresowany zakupem baterii, mam aktualnie sym20.0.3 i smart meter oraz Ohmpilot. Chciałbym aby w razie zaniku napięcia w sieci (np nocą, czy kiedykolwiek w ciągu dnia - jak falownik się wyłączy z powodu zaniku napięcia w sieci) można było czerpać energię na sterowania i monitoring z tej baterii poprzez falownik i za sterować wyłącznik mocy odcinający wlz. Czy jest jakaś możliwość wykorzystania tego falownika do ładowania akumulatora i jednocześnie korzystania z niego aby w rwzie zaniku napięcia z zewnątrz zasilić z tej baterii?
Cześć jestem również zainteresowany zakupem baterii, mam aktualnie sym20.0.3 i smart meter oraz Ohmpilot. Chciałbym aby w razie zaniku napięcia w sieci (np nocą, czy kiedykolwiek w ciągu dnia - jak falownik się wyłączy z powodu zaniku napięcia w sieci) można było czerpać energię na sterowania i monitoring z tej baterii poprzez falownik i za sterować wyłącznik mocy odcinający wlz. Czy jest jakaś możliwość wykorzystania tego falownika do ładowania akumulatora i jednocześnie korzystania z niego aby w rwzie zaniku napięcia z zewnątrz zasilić z tej baterii?
Cytat z Marcin Przepolski data 19 listopada 2021, 19:22Jest,
Tanio nie będzie.
https://bezsieci.pl/produkt/magazyn-energii-trojfazowy-do-instalacji-pv-10-kwp-moc-3kva-pojemnosc-18-kwh/
Nie promuje niczego - sam szukałem podobnego rozwiązania. Na ten moment w tej cenie jest agregat i cysterna paliwa ...
Jest,
Tanio nie będzie.
Nie promuje niczego - sam szukałem podobnego rozwiązania. Na ten moment w tej cenie jest agregat i cysterna paliwa ...
Cytat z Grzegorz Gorny data 19 listopada 2021, 22:13Cytat z Waldemar Rathaj data 19 listopada 2021, 18:37Cześć jestem również zainteresowany zakupem baterii, mam aktualnie sym20.0.3 i smart meter oraz Ohmpilot. Chciałbym aby w razie zaniku napięcia w sieci (np nocą, czy kiedykolwiek w ciągu dnia - jak falownik się wyłączy z powodu zaniku napięcia w sieci) można było czerpać energię na sterowania i monitoring z tej baterii poprzez falownik i za sterować wyłącznik mocy odcinający wlz. Czy jest jakaś możliwość wykorzystania tego falownika do ładowania akumulatora i jednocześnie korzystania z niego aby w rwzie zaniku napięcia z zewnątrz zasilić z tej baterii?
"Zwykłe" Symo nie obsługuje baterii. Trzeba zakupić Symo Hybrid lub GEN i przełączyć część paneli.
Cytat z Waldemar Rathaj data 19 listopada 2021, 18:37Cześć jestem również zainteresowany zakupem baterii, mam aktualnie sym20.0.3 i smart meter oraz Ohmpilot. Chciałbym aby w razie zaniku napięcia w sieci (np nocą, czy kiedykolwiek w ciągu dnia - jak falownik się wyłączy z powodu zaniku napięcia w sieci) można było czerpać energię na sterowania i monitoring z tej baterii poprzez falownik i za sterować wyłącznik mocy odcinający wlz. Czy jest jakaś możliwość wykorzystania tego falownika do ładowania akumulatora i jednocześnie korzystania z niego aby w rwzie zaniku napięcia z zewnątrz zasilić z tej baterii?
"Zwykłe" Symo nie obsługuje baterii. Trzeba zakupić Symo Hybrid lub GEN i przełączyć część paneli.
Cytat z Waldemar Rathaj data 20 listopada 2021, 17:57Już kupiłem ups i akumulator
Już kupiłem ups i akumulator