Forum służy do wymiany pomysłów, uwag, spostrzeżeń, rozwiązań… Zapraszamy do aktywnego udziału!
WAŻNE: prośba ogromna o zakładanie nowych wątków, gdy pojawia się nowe zagadnienie. Aktualnie ciągną się pojedyncze tematy (“Kilka
pytań nowicjusza”), które zaczęły się od uruchomienia falownika, a przeszły [wcale nie płynnie] do gwarancji i pomp ciepła. Jak Ci, którzy
przyjdą po nas, mają się w tym odnaleźć???. Pytania nie związane z tematem danego wątku będą usuwane przez Administratora!
Przydatne skrót klawiszy: alt+shift+h = pomoc edytora; alt+shift+z = dodatkowe menu edytora
Cytat z Jakub Hubert data 20 października 2023, 00:54Dostałem od PGE faktury z któych wynika, że płacę ogromne (jak dla mnie) pieniądze za moc bierną... Za pół roku ponad 2000 zł.
Stan faktyczny:
- prosument na starych zasadach,
- taryfa C11 w PGE,
- falownik Fronius Symo 5.0-3-M,
- panele łącznie 6 kW, przy czym nie mają idealnego kąta, stąd trochę przewymiarowane,
- w/w zasila nieduże biuro, w kórym odbiornikami jest kilka komputerów, jakiś router, switch internetowy, dwa nieduże UPSy, lodówka, czajnik, oświetlenie (częściowo LED, częśćiowo świetlówki, łącznie ze 400W).
Oddajemy do sieci dość dużo prądu, wygląda nawet na to, że nie zużyjemy przez zimę nadmiaru. I na fakturach pojawiła się ta nieszczęsna moc bierna. Gdyby nei ona jedyna opłąta to byłoby 35 zł miesięcznie, a jest w zależności od miesiąca i 400 zł... czyli tyle ile płaciłem za sam prąd przed zbudowaniem fotowoltaiki.
Czytam wszędzie, że przy tak małym inwerterze w ogóle nie powinno być mocy biernej. Czytam, że przy taryfie C11 też nie powinna być naliczana opłata za moc bierną. Co więcej - pierwsza półroczna faktura (za II połowę 2022r) moc bierna też była i... po mojej reklamacji została usunięta. Za I półrocze 2023 moc bierna znów jest na fakturze i tym razem PGE nie uznało reklamacji. Nie wiem dlaczego i skąd ta różnica.
Czy ktoś ma pomysł jak sprawdzić inwerter dlaczego nie radzi sobie z mocą bierną? I dlaczego w C11 PGE naicza opłaty ? Oczywiście jak nic się nie będzie dało z tym zrobić to pozostaje kompensacja, tylko najpierw chciałbym zacząć od strony formalnej (C11+ PGE) i od Froniusa.
Dostałem od PGE faktury z któych wynika, że płacę ogromne (jak dla mnie) pieniądze za moc bierną... Za pół roku ponad 2000 zł.
Stan faktyczny:
Oddajemy do sieci dość dużo prądu, wygląda nawet na to, że nie zużyjemy przez zimę nadmiaru. I na fakturach pojawiła się ta nieszczęsna moc bierna. Gdyby nei ona jedyna opłąta to byłoby 35 zł miesięcznie, a jest w zależności od miesiąca i 400 zł... czyli tyle ile płaciłem za sam prąd przed zbudowaniem fotowoltaiki.
Czytam wszędzie, że przy tak małym inwerterze w ogóle nie powinno być mocy biernej. Czytam, że przy taryfie C11 też nie powinna być naliczana opłata za moc bierną. Co więcej - pierwsza półroczna faktura (za II połowę 2022r) moc bierna też była i... po mojej reklamacji została usunięta. Za I półrocze 2023 moc bierna znów jest na fakturze i tym razem PGE nie uznało reklamacji. Nie wiem dlaczego i skąd ta różnica.
Czy ktoś ma pomysł jak sprawdzić inwerter dlaczego nie radzi sobie z mocą bierną? I dlaczego w C11 PGE naicza opłaty ? Oczywiście jak nic się nie będzie dało z tym zrobić to pozostaje kompensacja, tylko najpierw chciałbym zacząć od strony formalnej (C11+ PGE) i od Froniusa.
Cytat z Grzegorz Gorny data 20 października 2023, 07:42Jeśli falownik jest podłączony do internetu, to w Solarweb wystarczy wejść w : Analiza -> Historia w zakładce urządzenia zaznaczyć swój falownik, a w "kanałach" - moc bierna. Sprawdzać poszczególne dni najlepiej znaleźć jakiś słoneczny, jeśli wykres mocy biernej będzie miał wartości ujemne to znaczy, że falownik pobiera moc bierną.
Jeśli falownik jest podłączony do internetu, to w Solarweb wystarczy wejść w : Analiza -> Historia w zakładce urządzenia zaznaczyć swój falownik, a w "kanałach" - moc bierna. Sprawdzać poszczególne dni najlepiej znaleźć jakiś słoneczny, jeśli wykres mocy biernej będzie miał wartości ujemne to znaczy, że falownik pobiera moc bierną.
Cytat z kar llo data 20 października 2023, 08:51Cytat z Jakub Hubert data 20 października 2023, 00:54Chyba mylicie zależności dla taryf: C11 i G11
Taryfa G11 puki co nie ma opłaty mocowej i jest kierowana dla prywatnych osób, ale jeśli macie zgłoszone przyłącze na firmę to i macie adekwatnie taryfę dla firm czyli C11 gdzie już może występować takowa opłata. Warto obejrzeć: LINK
Tak jak wyżej napisał Grzegorz zacząłbym od sprawdzenia na solarweb co jest rejestrowane wedle mocy biernej - jakie wartości występują dla konkretnych dni. Można też wejść w zakładkę Raporty i wygenerować sobie raport dla mocy biernej dla konkretnego okresu jaki chcemy - tutaj potrzebne jest konto premium.
Dodatkowo sprawdziłbym wartości napięcia AC na solarweb i co wskazuje licznik ZE, oraz jaka jest ustawiona norma w falowniku.
Cytat z Jakub Hubert data 20 października 2023, 00:54
Chyba mylicie zależności dla taryf: C11 i G11
Taryfa G11 puki co nie ma opłaty mocowej i jest kierowana dla prywatnych osób, ale jeśli macie zgłoszone przyłącze na firmę to i macie adekwatnie taryfę dla firm czyli C11 gdzie już może występować takowa opłata. Warto obejrzeć: LINK
Tak jak wyżej napisał Grzegorz zacząłbym od sprawdzenia na solarweb co jest rejestrowane wedle mocy biernej - jakie wartości występują dla konkretnych dni. Można też wejść w zakładkę Raporty i wygenerować sobie raport dla mocy biernej dla konkretnego okresu jaki chcemy - tutaj potrzebne jest konto premium.
Dodatkowo sprawdziłbym wartości napięcia AC na solarweb i co wskazuje licznik ZE, oraz jaka jest ustawiona norma w falowniku.
Cytat z Jakub Hubert data 20 października 2023, 12:37Nie mialem zarejestrowanego mojego Froniusa - zrobiłem to dopiero teraz. I historii brak... 🙁
Ale mam rozumiec, ze im wieksza produkcja, tym powinna byc wieksza moc bierna ? Tzn przewymairowanie paneli moze miec tu tez jakies znaczenie ?
Nie mialem zarejestrowanego mojego Froniusa - zrobiłem to dopiero teraz. I historii brak... 🙁
Ale mam rozumiec, ze im wieksza produkcja, tym powinna byc wieksza moc bierna ? Tzn przewymairowanie paneli moze miec tu tez jakies znaczenie ?
Cytat z kar llo data 20 października 2023, 13:10Cytat z Jakub Hubert data 20 października 2023, 12:37Nie mialem zarejestrowanego mojego Froniusa - zrobiłem to dopiero teraz. I historii brak...
Jeśli dopiero teraz została przeprowadzona pełna rejestracja to nie będzie tych informacji nawet w historii falownika/karty datamenager, jeśli coś tam było rejestrowane to jest jakaś szansa. Podstawowe bieżące wartości można też sprawdzić na wyświetlaczu falownika np moc bierną na każdej fazie czy też napięcie na nich.
I tak i nie, na moc bierną wpływ mają różne czynniki. Nie.
Cytat z Jakub Hubert data 20 października 2023, 12:37Nie mialem zarejestrowanego mojego Froniusa - zrobiłem to dopiero teraz. I historii brak...
Jeśli dopiero teraz została przeprowadzona pełna rejestracja to nie będzie tych informacji nawet w historii falownika/karty datamenager, jeśli coś tam było rejestrowane to jest jakaś szansa. Podstawowe bieżące wartości można też sprawdzić na wyświetlaczu falownika np moc bierną na każdej fazie czy też napięcie na nich.
I tak i nie, na moc bierną wpływ mają różne czynniki. Nie.
Cytat z Grzegorz Gorny data 20 października 2023, 16:10Falownik zacznie pobierać moc bierną jeśli napięcie zbliży się do wartości granicznej czyli 253V.
Jeśli jest zamontowany licznik Smart Meter to na nim można też to sprawdzić.
Przed zainstalowaniem instalacji PV nie było tego problemu? Może być też tak, że nie falownik jest przyczyną a odbiorniki.
Jakie urządzenia są podłączone?
Falownik zacznie pobierać moc bierną jeśli napięcie zbliży się do wartości granicznej czyli 253V.
Jeśli jest zamontowany licznik Smart Meter to na nim można też to sprawdzić.
Przed zainstalowaniem instalacji PV nie było tego problemu? Może być też tak, że nie falownik jest przyczyną a odbiorniki.
Jakie urządzenia są podłączone?
Cytat z kar llo data 20 października 2023, 21:23Cytat z Grzegorz Gorny data 20 października 2023, 16:10Jakie urządzenia są podłączone?
Cytat z Jakub Hubert data 20 października 2023, 00:54Stan faktyczny:
- panele łącznie 6 kW, przy czym nie mają idealnego kąta, stąd trochę przewymiarowane,
- w/w zasila nieduże biuro, w kórym odbiornikami jest kilka komputerów, jakiś router, switch internetowy, dwa nieduże UPSy, lodówka, czajnik, oświetlenie (częściowo LED, częśćiowo świetlówki, łącznie ze 400W).
Cytat z Grzegorz Gorny data 20 października 2023, 16:10Jakie urządzenia są podłączone?
Cytat z Jakub Hubert data 20 października 2023, 00:54Stan faktyczny:
Cytat z Jakub Hubert data 22 października 2023, 16:21Odpowiadajac na powyzze pytania:
1. nie bylo problemu przed zainstalowaniem PV, ale byc moze dlatego, ze by stary licznik, ktory nie mierzyl mocy biernej.2. Nie mam Smart Meter`a.
3. Jakie urządzenia są podłączone jest opisane w pierwszej wiadomości: "zasila nieduże biuro, w kórym odbiornikami jest kilka komputerów, jakiś router, switch internetowy, dwa nieduże UPSy, lodówka, czajnik, oświetlenie (częściowo LED, częśćiowo świetlówki, łącznie ze 400W)."
Co ciekawe... solar.web nie widzi żeby Fronius był włączony.. ciągle jest "offline". A Fronius jest podłączony do internetu, nawet przed chwilą updatowalem jego firmware (nie po raz pierwszy zresztą). Dziwne :O
Odpowiadajac na powyzze pytania:
1. nie bylo problemu przed zainstalowaniem PV, ale byc moze dlatego, ze by stary licznik, ktory nie mierzyl mocy biernej.
2. Nie mam Smart Meter`a.
3. Jakie urządzenia są podłączone jest opisane w pierwszej wiadomości: "zasila nieduże biuro, w kórym odbiornikami jest kilka komputerów, jakiś router, switch internetowy, dwa nieduże UPSy, lodówka, czajnik, oświetlenie (częściowo LED, częśćiowo świetlówki, łącznie ze 400W)."
Co ciekawe... solar.web nie widzi żeby Fronius był włączony.. ciągle jest "offline". A Fronius jest podłączony do internetu, nawet przed chwilą updatowalem jego firmware (nie po raz pierwszy zresztą). Dziwne :O
Cytat z kar llo data 22 października 2023, 17:28A falownik jest w opcji z kartą datamenager? Jeśli tak to jak wygląda kwestia diod sygnalizujących stan pracy/połączenia...
A falownik jest w opcji z kartą datamenager? Jeśli tak to jak wygląda kwestia diod sygnalizujących stan pracy/połączenia...
Dodane pliki:Cytat z Jakub Hubert data 22 października 2023, 19:36Nie ma mnie przy nim, bo jest w innej lokalizacji - kilka kilometrów ode mnie, ale jestem z nim "w kontakcie" po LANie 🙂 Wiec nie powiem Ci czy ma kartę jw, ale na logike - MUSI ją mieć, bo inaczej nie moglbym sie do niego zalogowac po kablu i upgradowac.
Nie ma mnie przy nim, bo jest w innej lokalizacji - kilka kilometrów ode mnie, ale jestem z nim "w kontakcie" po LANie 🙂 Wiec nie powiem Ci czy ma kartę jw, ale na logike - MUSI ją mieć, bo inaczej nie moglbym sie do niego zalogowac po kablu i upgradowac.