Szukaj

Forum Instalatorów i Użytkowników Falowników Fronius

Forum służy do wymiany pomysłów, uwag, spostrzeżeń, rozwiązań… Zapraszamy do aktywnego udziału!

WAŻNE: prośba ogromna o zakładanie nowych wątków, gdy pojawia się nowe zagadnienie. Aktualnie ciągną się pojedyncze tematy (“Kilka
pytań nowicjusza”), które zaczęły się od uruchomienia falownika, a przeszły [wcale nie płynnie] do gwarancji i pomp ciepła. Jak Ci, którzy
przyjdą po nas, mają się w tym odnaleźć???. Pytania nie związane z tematem danego wątku będą usuwane przez Administratora!

Przydatne skrót klawiszy: alt+shift+h = pomoc edytora; alt+shift+z = dodatkowe menu edytora

Nawigacja po forum
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.

moc MPPT1 i MPPT2 wskazania

Proszę zapoznać się z materiałem wideo poniżej (link), jak wytłumaczyć 'pływające' wartości mocy pomiędzy MPPT1 i MPPT2 ? Dodam, że ogólna wartość mocy produkowana przez falownik jest w danym momencie na stałym poziomie...
Fronius Symo 20.0.3-M, orientacja południowa, oba MPPT w tej samej orientacji, bez zacienienia.

https://megawrzuta.pl/download/1bfde7d881f48b8c92ba8f96ccae81ff.html

A czy wejścia nie są połączone równolegle?

Nie, szyna przyłączeniowa wygląda standardowo jak w każdym SYMO - czyli MPPT1+ i MPTT2+ są niezależne a minusy wspólne.

I w skrzynce z zabezpieczeniami też nie jest połączone?

Można prosić o zdjęcia jak jest popodłączane?

Też nie jest, są niezależne ograniczniki przepięć na każdy MPPT. Nie mam teraz możliwości wykonania zdjęć.

U mnie tak samo,zadalem pytanie gdzie indziej ale bez odpowiedzi,do tego po ostatniej aktualizacji falownika obcielo moc max o 60 wat.