Szukaj

Forum Instalatorów i Użytkowników Falowników Fronius

Forum służy do wymiany pomysłów, uwag, spostrzeżeń, rozwiązań… Zapraszamy do aktywnego udziału!

WAŻNE: prośba ogromna o zakładanie nowych wątków, gdy pojawia się nowe zagadnienie. Aktualnie ciągną się pojedyncze tematy (“Kilka
pytań nowicjusza”), które zaczęły się od uruchomienia falownika, a przeszły [wcale nie płynnie] do gwarancji i pomp ciepła. Jak Ci, którzy
przyjdą po nas, mają się w tym odnaleźć???. Pytania nie związane z tematem danego wątku będą usuwane przez Administratora!

Przydatne skrót klawiszy: alt+shift+h = pomoc edytora; alt+shift+z = dodatkowe menu edytora

Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.
PreviousPage 2 of 6Next

Witam Panie Piotrze,

moze mnie Pan poinstruować jak sprawdzić te dane w edytorze EVU?
pozdrawiam

Panie Piotrze,

jak moge dostać sie do edytora EVU, zakładka EDYTOR EVU i zakładka LICZNIK sa nieaktywne

pozdrawiam

Wyglada na to ze limit mocy nie jest ustawiony. Przesyłam zdjęcie niżej co udało mi sie ustalić

Dodane pliki:
  • 2F504047-E23F-4265-926F-E6D2F11CE550.png

Tak zgadza się z tym że to będzie działać przy 6sztukach ale to jest tzw minimum i efektywność z tego może być mniejsza... (w jakim stopniu ciężko powiedzieć...) Ja bym przepiął kilka paneli z pierwszego mppt do tego drugiego.

Od kiedy analizujesz tą mała moc, w jakim okresie czasu? Kiedy instalacja PV została uruchomiona?

Bartlomiej Streb has reacted to this post.
Bartlomiej Streb

Instalacje obserwuje dopiero od wtorku bo wtedy wymienili licznik na dwukierunkowy. Dzisiaj dopiero udało połączyć sie falownik z siecią i solar.web. Instalator Twierdzi ze ta moc instalacji przy takich warunkach jakby przez te 3 dni to powinna bez problemu dobić do 6000W. Od jutra przez tydzień idą dni deszczowe to zobaczymy co sie bedzie działo. Bede chcial zeby instalator porozkładał na oba stringi po 12 paneli

A mozesz mi jeszcze Karllo powiedziec ile taka instalacja 7,92 KW mniej wiecej moze wyciagnac kWh na dzień przy takich wrześniowych warunkach przy bezchmurnym niebie?

Witam Panie Bartłomieju, u mnie jednak był inny problem. 6 kW falownik odcinał produkcję przy 3kW, przy dużej nadwyżce generatora. Problem został rozwiązany po wymianie karty datamanagera. Falownik zaczął pracować poprawnie. Co ciekawe, wymienioną kartę, po jakimś czasie włożyłem do falownika Symo 10.0-3-M w wersji light, celem jej sprawdzenia. Jakie było moje zdziwienie, gdy falownik z generatorem 10 kWp, również obcinał przy 3 kW. Tym razem znalazłem winnego, wprowadzono redukcję mocy do 3kW. W poprzednim falowniku sprawdzałem tę ewentualność kilka razy i redukcja nie była wpisana, albo jej nie widziałem...??.? Ujawniła się dopiero w innym falowniku. Do tej pory nie wiem jak to możliwe. Oczywiście po „zdjęciu blokady” falownik zaczął pracować  pełną mocą.

Bartlomiej Streb has reacted to this post.
Bartlomiej Streb

Witam Panie Przemysławie i dziękuje za zainteresowanie. Wiec co moge jeszcze zrobić zeby poprawić sprawność tej instalacji? Moze byc tak ze jakiś z paneli jest uszkodzony?

Na obecną chwilę to moim zdaniem tak jak piszesz połączyć po równo ilość paneli, będzie możliwość porównywać oba obwody, jak któryś obwód będzie dawał mniejsze uzyski będzie wiadomo że coś tam nie gra i trzeba sprawdzić.

Sprawdź sobie na stronie LINK jakie możesz mieć uzyski, oczywiście to jest tylko kalkulacja i tez trzeba przyjąć że ten rok jednak jest lepszy od poprzednich. Inna sprawa to że przewymiarowanie masz na poziomie 132% do falownika 6kW. Możesz też sprawdzić ustawiając zalecany kąt paneli dla swojej mocy i okolicy i to porównać.

Nie da się realnie odpowiedzieć że powinieneś mieć tyle czy tyle, na osiągi wpływa dużo czynników i np kąt 15st może powodować do 5% mniejszego uzysku w skali roku LINK, możesz spróbować porównywać jakieś instalacje między sobą z twojej okolicy.

Podaj ile w dane dni ci już wyprodukowało, jaka była pogoda i jakie miasto?

Moim zdaniem to troszkę za mało dni aby wyciągnąć jakieś konkretne wnioski, w ostatni tydzień szału nie było z uzyskami...

ze sprawdzaniem uzysku na tej stronie to czarna magia, nie wiem gdzie co wpisać. Moze na kompie bedzie lepiej wiec zerknę. Przewymiarowanie jest większe niz zalecane ale kierowałem sie tez tym ze moj dach wlasnie jest dosyć płaski, 15 stopni to strzeliłem na oko, moze miec tez 20 to jest do zweryfikowania. Rozmawiałem przed chwila ze znajomym który ma założona instalacje 4,8 KW i przy zachmurzeniu u niego 200W a u mnie 430W. Stronę tez ma południowa tylko ze kat jakieś 30 stopni. Dzienna produkcja do teraz mu wyszła 16.9 kWh a u mnie 24,6 kWh. Niżej zdjecia ile w jaki dzień uzyskało a To były ładne dni.

pozdrawiam

Dodane pliki:
  • AAFC1CE3-18F0-4EAE-BF1A-E1250C98ACF2.png
PreviousPage 2 of 6Next