Forum służy do wymiany pomysłów, uwag, spostrzeżeń, rozwiązań… Zapraszamy do aktywnego udziału!
WAŻNE: prośba ogromna o zakładanie nowych wątków, gdy pojawia się nowe zagadnienie. Aktualnie ciągną się pojedyncze tematy (“Kilka
pytań nowicjusza”), które zaczęły się od uruchomienia falownika, a przeszły [wcale nie płynnie] do gwarancji i pomp ciepła. Jak Ci, którzy
przyjdą po nas, mają się w tym odnaleźć???. Pytania nie związane z tematem danego wątku będą usuwane przez Administratora!
Przydatne skrót klawiszy: alt+shift+h = pomoc edytora; alt+shift+z = dodatkowe menu edytora
Cytat z Bartlomiej Streb data 25 września 2020, 16:22Te drastyczne spadki do zera to jeszcze instalator próbował cos konfigurować
Te drastyczne spadki do zera to jeszcze instalator próbował cos konfigurować
Dodane pliki:Cytat z Bartlomiej Streb data 25 września 2020, 16:40Doczytałem sie jeszcze na forum ze zmiana normy na international 50 Hz lub DE1 lub DE2 moze cos dać tylko ze nie moge nigdzie znalezc tej opcji ustawienia. Wchodziłem przez klucz serwisowy instalatora w menu i nigdzie takiej opcji nie widzę
Doczytałem sie jeszcze na forum ze zmiana normy na international 50 Hz lub DE1 lub DE2 moze cos dać tylko ze nie moge nigdzie znalezc tej opcji ustawienia. Wchodziłem przez klucz serwisowy instalatora w menu i nigdzie takiej opcji nie widzę
Cytat z Przemysław Szymański data 25 września 2020, 16:56Panie Bartłomieju, wydaje mi się że ustawienia krajowe, oraz konfiguracje systemu powinien Pan pozostawić instalatorowi. To on odpowiada za bezpieczeństwo i pracę instalacji. Jeśli ma Pan wątpliwości co do wiedzy i kompetencji instalatora, polecam konsultację i innym przeszkolonym człowiekiem/fimą, najlepiej z Pańskiej okolicy i udostępnianym na stronie Froniusa. pozdr. Przemek
Panie Bartłomieju, wydaje mi się że ustawienia krajowe, oraz konfiguracje systemu powinien Pan pozostawić instalatorowi. To on odpowiada za bezpieczeństwo i pracę instalacji. Jeśli ma Pan wątpliwości co do wiedzy i kompetencji instalatora, polecam konsultację i innym przeszkolonym człowiekiem/fimą, najlepiej z Pańskiej okolicy i udostępnianym na stronie Froniusa. pozdr. Przemek
Cytat z Bartlomiej Streb data 25 września 2020, 17:12Jak moge znalezc listę autoryzowanych instalatorów falowniki fronius w mojej okolicy. Próbuje znalezc na stronie fronius i nigdzie nie widzę. Proszę o podeslanie linku.
pozdrawiam Streb Bartlomiej
Jak moge znalezc listę autoryzowanych instalatorów falowniki fronius w mojej okolicy. Próbuje znalezc na stronie fronius i nigdzie nie widzę. Proszę o podeslanie linku.
pozdrawiam Streb Bartlomiej
Cytat z Przemysław Szymański data 25 września 2020, 17:28.... proszę spróbować pod tym linkiem: https://www.fronius.com/pl-pl/poland/energia-sloneczna/kontakt#!/contactconfig/%7B%22contactSelectbox1%22%3A%22Solar%20Energy%22%2C%22contactSelectbox2%22%3A%22PL%22%2C%22contactSelectbox3%22%3A%22właścicielem%20domu%22%7D
.... proszę spróbować pod tym linkiem: https://www.fronius.com/pl-pl/poland/energia-sloneczna/kontakt#!/contactconfig/%7B%22contactSelectbox1%22%3A%22Solar%20Energy%22%2C%22contactSelectbox2%22%3A%22PL%22%2C%22contactSelectbox3%22%3A%22właścicielem%20domu%22%7D
Cytat z Bartlomiej Streb data 25 września 2020, 17:34Dziękuje i pozdrawiam. Odezwę sie jak ustalę cos wiecej.
Dziękuje i pozdrawiam. Odezwę sie jak ustalę cos wiecej.
Cytat z Ryszard Dymczak data 9 sierpnia 2022, 21:30A ktos sprawdził napięcie sieci dla tych powiedzmy 3kw które masz na franku............. przecież tez może coś się dziać . Jeśłi falownik ogranicza produkcję od napięcia sieciowegop macie info z kodami błędów?
A ktos sprawdził napięcie sieci dla tych powiedzmy 3kw które masz na franku............. przecież tez może coś się dziać . Jeśłi falownik ogranicza produkcję od napięcia sieciowegop macie info z kodami błędów?
Cytat z Ryszard Dymczak data 15 marca 2023, 20:50Jeszcze jedno to ograniczenie a mam 7,455kWp na dachu franka 6kW a ogranicza mi do 5,3kW . Szlak mnie trafia.
Zauważyłem że napięcie dobija wtedy do około 250v szczególnie na wiosnę podkreślę nigdzie nie znalazłem zapisu że polską normą produkcji prądu. (Mam układ włączajacy obciążenie grzałki na ustalone napięcie i nie idzie więcej jak 251v) ale i tak ogranicza produkcję , jak to dzies macie bardzo proszę podeslijcie link !
Kolejna uwaga przy ponad 5kW temperatura systemu przekracza 40 stopni a od 40 jak możecie sobie przeczytać system ogranicza produkcję !.
Pytam moderatorów Froniusa czy może tak być że po przekroczeniu tych 40 stopni ograniczenie produkcji jest zauważalne gdzie na 1 stringi mam napięcie około 480V a na drugim połowę tego (panele 14 na 7)czyli 240v. ? W opisie agresywniejsze jest ograniczenie produkcji na tym stringu z mniejszym napięciem i w wykresie produkcji to się pokrywa? Ubytek jest znaczny zaznaczę że ma miejsc przy dużej produkcji i temp powyżej 40 stopni dla pracy systemu.
Czy problemem nie jest czasem falownik i programowa ochrona jego bebechów żeby wytrzymał gwarancję i nie botował się w górę na max produkcję ? . Czy to może być problemem że założono w fronius symo 6kW jeden wentylator na chłodzenie stopni mocy choć było miejsce na dwa i są one te dwa w falownikach większej mocy !. Czy czasem to ograniczenie mocy z tego nie wynika że ogranicza to norma polska PL a właśnie Franek po przekroczeniu temperatury . Hooop hooop . Proszę o odpowiedź Bardzo uprzejmie.
Proszę o link do opisu normy produkcji pradu PL. Czy pisze w niej że po wzroście napięcia spada produkcja mocy czynnej i wzrasta biernej do łącznych wartości mocy pozornej? Dziwne choć mozliwe dla danego falownika nigdzie tego nie znalazłem jeśli to gdzieś macie dajcie link !
Jeszcze jedno to ograniczenie a mam 7,455kWp na dachu franka 6kW a ogranicza mi do 5,3kW . Szlak mnie trafia.
Zauważyłem że napięcie dobija wtedy do około 250v szczególnie na wiosnę podkreślę nigdzie nie znalazłem zapisu że polską normą produkcji prądu. (Mam układ włączajacy obciążenie grzałki na ustalone napięcie i nie idzie więcej jak 251v) ale i tak ogranicza produkcję , jak to dzies macie bardzo proszę podeslijcie link !
Kolejna uwaga przy ponad 5kW temperatura systemu przekracza 40 stopni a od 40 jak możecie sobie przeczytać system ogranicza produkcję !.
Pytam moderatorów Froniusa czy może tak być że po przekroczeniu tych 40 stopni ograniczenie produkcji jest zauważalne gdzie na 1 stringi mam napięcie około 480V a na drugim połowę tego (panele 14 na 7)czyli 240v. ? W opisie agresywniejsze jest ograniczenie produkcji na tym stringu z mniejszym napięciem i w wykresie produkcji to się pokrywa? Ubytek jest znaczny zaznaczę że ma miejsc przy dużej produkcji i temp powyżej 40 stopni dla pracy systemu.
Czy problemem nie jest czasem falownik i programowa ochrona jego bebechów żeby wytrzymał gwarancję i nie botował się w górę na max produkcję ? . Czy to może być problemem że założono w fronius symo 6kW jeden wentylator na chłodzenie stopni mocy choć było miejsce na dwa i są one te dwa w falownikach większej mocy !. Czy czasem to ograniczenie mocy z tego nie wynika że ogranicza to norma polska PL a właśnie Franek po przekroczeniu temperatury . Hooop hooop . Proszę o odpowiedź Bardzo uprzejmie.
Proszę o link do opisu normy produkcji pradu PL. Czy pisze w niej że po wzroście napięcia spada produkcja mocy czynnej i wzrasta biernej do łącznych wartości mocy pozornej? Dziwne choć mozliwe dla danego falownika nigdzie tego nie znalazłem jeśli to gdzieś macie dajcie link !
Cytat z Szymon Grajek data 15 marca 2023, 21:31Panie Ryszardzie,
Na 99% problemem jest u Pana napiecie sieci zasilajacej. Prosze sprawdsic na solarwebie charakterystyke mocy pozornej. Jezeli ona zatrzymuje sie na 6 kVA tzn, ze wiecej nie bedzie. Moc czynna moze byc jej rowna lub mniejsza.
Zasade dzialania znajdzie Pan bodajrze w regulaminie IRiESD. Norma PL naklada obowiazek stosowania regulatora Q=f(U), gdzie start to 106% napiecia znamionowego. Prosze sprawdzic sobie, co moze Pan zrobic po swojej stronie instalacji zasilajacej AC, bo moze sytuacja jest do odratowania.
Panie Ryszardzie,
Na 99% problemem jest u Pana napiecie sieci zasilajacej. Prosze sprawdsic na solarwebie charakterystyke mocy pozornej. Jezeli ona zatrzymuje sie na 6 kVA tzn, ze wiecej nie bedzie. Moc czynna moze byc jej rowna lub mniejsza.
Zasade dzialania znajdzie Pan bodajrze w regulaminie IRiESD. Norma PL naklada obowiazek stosowania regulatora Q=f(U), gdzie start to 106% napiecia znamionowego. Prosze sprawdzic sobie, co moze Pan zrobic po swojej stronie instalacji zasilajacej AC, bo moze sytuacja jest do odratowania.
Cytat z Ryszard Dymczak data 15 marca 2023, 21:51Dziękuję Panie Szymonie , tak podejrzewałem . Jedyne co mogę zrobić to dać gruby przewód na zasilanie instalacji 5x10cm2 . Troche będzie kosztowało ponad 2 000zl już liczylem. Sądzę że nie ma wyjścia . Macie inne rozwiązania? . Ostatnio sprawdzałem przy tych 5,3kW jak odłączam falownik napięcie spada o 5v bez produkcji prądu . Sprawdziłem kilka razy ten spadek za każdym razem 5v w dół po wyłączeniu.
Dziękuję Panie Szymonie , tak podejrzewałem . Jedyne co mogę zrobić to dać gruby przewód na zasilanie instalacji 5x10cm2 . Troche będzie kosztowało ponad 2 000zl już liczylem. Sądzę że nie ma wyjścia . Macie inne rozwiązania? . Ostatnio sprawdzałem przy tych 5,3kW jak odłączam falownik napięcie spada o 5v bez produkcji prądu . Sprawdziłem kilka razy ten spadek za każdym razem 5v w dół po wyłączeniu.