Szukaj

Forum Instalatorów i Użytkowników Falowników Fronius

Forum służy do wymiany pomysłów, uwag, spostrzeżeń, rozwiązań… Zapraszamy do aktywnego udziału!

WAŻNE: prośba ogromna o zakładanie nowych wątków, gdy pojawia się nowe zagadnienie. Aktualnie ciągną się pojedyncze tematy (“Kilka
pytań nowicjusza”), które zaczęły się od uruchomienia falownika, a przeszły [wcale nie płynnie] do gwarancji i pomp ciepła. Jak Ci, którzy
przyjdą po nas, mają się w tym odnaleźć???. Pytania nie związane z tematem danego wątku będą usuwane przez Administratora!

Przydatne skrót klawiszy: alt+shift+h = pomoc edytora; alt+shift+z = dodatkowe menu edytora

Nawigacja po forum
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.

Ograniczenie produkcji przez falownik.

PreviousPage 4 of 6Next

Panie Ryszardzie, zanim zacznie Pan wymieniac to prosze sobie znalezc sensownego elektryka. Takiego, ktory pomierzy caly tor u Pana. Problemem moze byc Pana instalacja jak rowniez wysoka impedancja linii po stronie operatora a tego sie nie przeskoczy. Wszystko da sie policzyc znajac przekroje, odleglosci i majac pomiary. Jezeli koszt wymiany kabla jest tak wysoki to czy nie moze Pan zalozyc o oczko grubszwgo aluminiowego? Cena zupelnie inna.

Ryszard Dymczak has reacted to this post.
Ryszard Dymczak

Witam. Mój problem dotyczy falownika GEN24. Niestety nie znalazłem nigdzie tego wątku na forum, więc podpinam się tutaj. Proszę ewentualnie administratora o utworzenie nowego wątku. A zatem w skrócie. Falownik Gen24 6.0 Symo, 2 stringi łącznie 7,2 kWp. Falownik od jakiegoś czasu ogranicza produkcję do 6,23 kW. Nie wiem, czy to po którejś aktualizacji, czy coś nie tak jest w ustawieniach? Na wykresach wygląda to miej więcej tak jak na załączonych zdjęciach.

Dodane pliki:
  • 1C36962B-0FF9-4D60-BFA9-E06FA3C71175.jpeg
  • 5A5372F3-9616-47C1-AFF7-374F9367A76F.jpeg
  • 2F599076-A537-403F-9199-1A704B48FD2E.jpeg

Szanowny Panie Mariuszu,

Falownik GEN24 Symo 6.0 ma maksymalną moc znamionową 6kVA, a co za tym idzie przy cos fi równym 1 jego maksymalna moc to 6kW. Tak więc falownik pracuje poprawnie.

pozdrawiam
Mariusz Majmurek

TSN

Bartosz Jany has reacted to this post.
Bartosz Jany

Na wykresie przedstawiającym moc, tego problemu nie widać, kształt przypomina parabolę i moc w szczycie osiąga 8kW. Jak jest na wyświetlaczu?

tym miejscu nie jest coś ustawione:

Dodane pliki:
  • screen.PNG

Pytanie o napięcie sieci i jego zachowanie w trakcie spadku, oraz pytanie czy coś się nie poluzowało w trakcie montażu

Spoiler
dwie instalacje 18kW to dużo przekroje ok na całym odcinku zasilania do zegarów minimum 5x6cm2

• Co się dzieje jak odłączysz tą 8nstalacje która działa prawidłowo.
Cytat z Grzegorz Gorny data 5 sierpnia 2023, 11:56

tym miejscu nie jest coś ustawione:

Jest tak jak na załączonym zdjęciu. Zmieniałem poprzez wyłączenie wszystkiego w kolumnie "unlocked" i zapisaniu zmian. Ale nie rebootowałem (trzeba?).  Po zmianie i nagraniu zmian nie zauważyłem zmian w produkcji, dalej było 30% więc zostawiłem oryginalne ustawienia.

Pytanie, czy trzeba rebootować?

Dodane pliki:
  • IO.png
Cytat z Ryszard Dymczak data 5 sierpnia 2023, 12:31
  • Co się dzieje jak odłączysz tą 8nstalacje która działa prawidłowo.

tak samo. jakby ten symo miał ograniczenie. Wcześniej (przed awarią) konkurowały o napięcie sieci, i zawsze przegrywał GEN24, tzn. on pierwszy się wyłączał gdy napięcie było zbyt wysokie. Teraz widzę że SolarWeb po interwencji podłączył mi datamanagera pod falownik i wreszcie widzę aktualne wykresy. Tak to wygląda:

Dodane pliki:
  • wykres.png
PreviousPage 4 of 6Next