Szukaj

Forum Instalatorów i Użytkowników Falowników Fronius

Forum służy do wymiany pomysłów, uwag, spostrzeżeń, rozwiązań… Zapraszamy do aktywnego udziału!

WAŻNE: prośba ogromna o zakładanie nowych wątków, gdy pojawia się nowe zagadnienie. Aktualnie ciągną się pojedyncze tematy (“Kilka
pytań nowicjusza”), które zaczęły się od uruchomienia falownika, a przeszły [wcale nie płynnie] do gwarancji i pomp ciepła. Jak Ci, którzy
przyjdą po nas, mają się w tym odnaleźć???. Pytania nie związane z tematem danego wątku będą usuwane przez Administratora!

Przydatne skrót klawiszy: alt+shift+h = pomoc edytora; alt+shift+z = dodatkowe menu edytora

Nawigacja po forum
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.

Ograniczenie produkcji przez falownik.

PreviousPage 5 of 6Next
Cytat z Ryszard Dymczak data 5 sierpnia 2023, 12:27

Pytanie o napięcie sieci i jego zachowanie w trakcie spadku, oraz pytanie czy coś się nie poluzowało w trakcie montażu

Napięcie w normie, interweniowałem jakiś czas temu w energetyce i zdjęli na transformatorze.

Bezpośrednio w trakcie uruchamiania nie mierzyłem w sieci, bo to trwa raptem parę sekund, jak już się zbootuje i uruchomi to leci w 5 sekund do pełnej mocy, potem w 5 sekund spada do 30%, mniej więcej tak szybko jak rósł, tak leci w dół.

Poniżej wykres mocy i napięcia.

Dodane pliki:
  • wykres2.png
Cytat z Ryszard Dymczak data 5 sierpnia 2023, 12:30

Spoiler
dwie instalacje 18kW to dużo przekroje ok na całym odcinku zasilania do zegarów minimum 5x6cm2

Takiego grubego to nie mam, bo bym pewnie metra nie udźwignął, ale każdy falownik jest chyba na 4mm2, do licznika leci 10mm2, bo tam odległość jest.

Ale punkt jest taki, że ta sama instalacja wcześniej działała perfekt, na tych samych kablach. Jedyne co się zmieniło to naprawa falownika i wymiana datamanagera. Tutaj myślę, że albo coś nie działa, albo zostawili jakieś artefakty w konfiguracji...

Przekroje ok . Kolega sądzę że jednak oni nie naprawili. Ograniczenie produkcji prądu programowe wynika z wysokiego napięcia i działa od 246 i w górę coraz więcej ogranicza . Wiem bo miałem tak zanim odczep zmniejszył mi na trafo o około 5 do 7V. Kurde nie mam pomysłu . A jakbyś zadzwonił do franka i zobaczyli by chłopaki podgląd  instalacji ...

Michał Przybylski has reacted to this post.
Michał Przybylski
  • Miałem kilka problemów lub nazwijmy to pytań goście z Fronius.pl są na prawdę super!. Pomogą . Pozdrawiam Cię

Ps. Sądzę że jest ewidentny problem z frankiem

Czy w parametrze ext.Lim. jest wartość 100%?

Dodane pliki:
  • 20230805_144602.jpg

No to dorzucam jeszcze trzy rysunki. I tutaj ciekawostka:

Z jakiegoś powodu (dach bez cienia) spada mu napięcie na MPP2 na symo. Z  400 do 150V.

Załączam obrazki z teraz, wczoraj i z kwietnia, sprzed awarii. Może coś na kablach albo panelach, ale dlaczego równo 150V zostaje?

Ki czort?

Dodane pliki:
  • wykres3.png
  • wykres4.png
  • wykres5.png

A jak z tym parametrem ext. Lim?

Hotpoint y może masz , groźne może grazic pożarem. Może jakieś zwarcie Ci się robi .

Cytat z Grzegorz Gorny data 5 sierpnia 2023, 14:54

Czy w parametrze ext.Lim. jest wartość 100%?

27 Mohm,

ext lim 100%

MPP1 i MPP2 są zmostkowane, więc dostają to samo. Oba włączone w systemie. Zastanawiałem się, czy to może być dynamiczne zarządzanie "cieniem"?

Jeśli MPPT są zmostkowane to nie powinny być oba włączone. Rozumiem, że paneli jest po równo w obu stringach?

Michał Przybylski has reacted to this post.
Michał Przybylski
PreviousPage 5 of 6Next