Szukaj

Forum Instalatorów i Użytkowników Falowników Fronius

Forum służy do wymiany pomysłów, uwag, spostrzeżeń, rozwiązań… Zapraszamy do aktywnego udziału!

WAŻNE: prośba ogromna o zakładanie nowych wątków, gdy pojawia się nowe zagadnienie. Aktualnie ciągną się pojedyncze tematy (“Kilka
pytań nowicjusza”), które zaczęły się od uruchomienia falownika, a przeszły [wcale nie płynnie] do gwarancji i pomp ciepła. Jak Ci, którzy
przyjdą po nas, mają się w tym odnaleźć???. Pytania nie związane z tematem danego wątku będą usuwane przez Administratora!

Przydatne skrót klawiszy: alt+shift+h = pomoc edytora; alt+shift+z = dodatkowe menu edytora

Nawigacja po forum
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.

Podłączenie 3 string’a

W falowniku w miejscu podłączenia 1 i 2 stringa mam jeszcze jedną parę zacisków. Chce dołożyć kilka paneli żeby wykorzystać moc falownika 10 kW. Czy mogę pod te zaciski podłączyć 3 string? Czy lepiej rozłączyć panele na dachu i wpiąć się w istniejącą instalację zamiast ciągnąć nową?

Pod jedno MPPT można podłączyć równolegle dwa stringi, ale muszą mieć te same parametry czyli w skrócie każdy z tych stringów musi mieć tą samą ilość tych samych paneli. Więc to zależy od tego ile paneli jest obecnie w poszczególnych stringach, jeśli są identyczne to można podłączyć je równolegle ze sobą do jednego MPPT, a pod drugie podłączyć nowe panele.

Tak nie dam rady tego zrobić. Teraz mam dwa stringi podłączone osobno do MPPT. Pytam czy mogę pod to trzecie podłączyć 3 string?

Ten falownik ma tylko 2 MPPT. Te przyłącza są do stringów równoległych.