Forum Instalatorów i Użytkowników Falowników Fronius
Forum służy do wymiany pomysłów, uwag, spostrzeżeń, rozwiązań… Zapraszamy do aktywnego udziału!
WAŻNE: prośba ogromna o zakładanie nowych wątków, gdy pojawia się nowe zagadnienie. Aktualnie ciągną się pojedyncze tematy (“Kilka
pytań nowicjusza”), które zaczęły się od uruchomienia falownika, a przeszły [wcale nie płynnie] do gwarancji i pomp ciepła. Jak Ci, którzy
przyjdą po nas, mają się w tym odnaleźć???. Pytania nie związane z tematem danego wątku będą usuwane przez Administratora!
Przydatne skrót klawiszy: alt+shift+h = pomoc edytora; alt+shift+z = dodatkowe menu edytora
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.
poprawne ustawienie taryfy w solarweb oraz falowniku
Witam, jestem nowym użytkownikiem PV, dzisiaj wymienili mi licznik na dwukierunkowy. Chciałbym poustawiać sobie wszystko w SolarWeb ale nie wiem co wpisać przy "Taryfa za zasilenie sieci (bez Fronius Smart Meter). Jaką tam podać wartość przy taryfie G11 z PGE? Wystarczy tylko w tym miejscu czy jeszcze na falowniku? Tam to nazywa się stawka wynagrodzenia i koszty uzyskania, co tam wpisać? Skąd wziąć te kwoty żeby poprawnie liczyło?
Z góry dziekuję za pomoc.
Witam, jestem nowym użytkownikiem PV, dzisiaj wymienili mi licznik na dwukierunkowy. Chciałbym poustawiać sobie wszystko w SolarWeb ale nie wiem co wpisać przy "Taryfa za zasilenie sieci (bez Fronius Smart Meter). Jaką tam podać wartość przy taryfie G11 z PGE? Wystarczy tylko w tym miejscu czy jeszcze na falowniku? Tam to nazywa się stawka wynagrodzenia i koszty uzyskania, co tam wpisać? Skąd wziąć te kwoty żeby poprawnie liczyło?
Z góry dziekuję za pomoc.
ok, już to wyliczyłem że koszt 1kWh to 0,641. czy taka kwota powinna być wpisana w taryfie w solarweb czy pomniejszona o 20%?
na falowniku koszty uzyskania wpisać 0,641 a 4koszty wynagrodzenia -20%?
ok, już to wyliczyłem że koszt 1kWh to 0,641. czy taka kwota powinna być wpisana w taryfie w solarweb czy pomniejszona o 20%?
na falowniku koszty uzyskania wpisać 0,641 a 4koszty wynagrodzenia -20%?
Ja wpisuje w Solarweb w USTAWIENIA->TARYFY->Ogólne ustawienia taryfy i jest tam pozycja:
Taryfa za pobranie energii (obliczona z zastosowaniem Fronius Smart Meter)
(tu wpisuje kwotę za 1 kWh te 100%)
oraz
Taryfa za zasilenie sieci (obliczona z zastosowaniem Fronius Smart Meter)
(tu wpisuje pomniejszoną kwotę za 1 kWh te 80%)
Ja wpisuje w Solarweb w USTAWIENIA->TARYFY->Ogólne ustawienia taryfy i jest tam pozycja:
Taryfa za pobranie energii (obliczona z zastosowaniem Fronius Smart Meter)
(tu wpisuje kwotę za 1 kWh te 100%)
oraz
Taryfa za zasilenie sieci (obliczona z zastosowaniem Fronius Smart Meter)
(tu wpisuje pomniejszoną kwotę za 1 kWh te 80%)
Andrzej Dendor and Tomasz Gołaszewski have reacted to this post.
Andrzej DendorTomasz Gołaszewski
Dalczego mając wykupione Solarweb premium w Taryfie za zasilenie sieci nie można ustawić taryfy dynamicznej. Przecież w tej chwili cena za energię oddaną do sieci zmienia się co godzinę.
Dalczego mając wykupione Solarweb premium w Taryfie za zasilenie sieci nie można ustawić taryfy dynamicznej. Przecież w tej chwili cena za energię oddaną do sieci zmienia się co godzinę.