Forum Instalatorów i Użytkowników Falowników Fronius
Forum służy do wymiany pomysłów, uwag, spostrzeżeń, rozwiązań… Zapraszamy do aktywnego udziału!
WAŻNE: prośba ogromna o zakładanie nowych wątków, gdy pojawia się nowe zagadnienie. Aktualnie ciągną się pojedyncze tematy (“Kilka
pytań nowicjusza”), które zaczęły się od uruchomienia falownika, a przeszły [wcale nie płynnie] do gwarancji i pomp ciepła. Jak Ci, którzy
przyjdą po nas, mają się w tym odnaleźć???. Pytania nie związane z tematem danego wątku będą usuwane przez Administratora!
Przydatne skrót klawiszy: alt+shift+h = pomoc edytora; alt+shift+z = dodatkowe menu edytora
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.
powiększenie instalacji fotowoltaicznej
Witam posiadam falownik Fronius Symo 7.0-3-M który podpięty jest pod 18 sztuk paneli fotowoltaicznych Longi LR4-72HPH-440M Mono 440W, co daje moc całkowitą 7920W. Instalacja jest rozłożona na dwa stringi o takiej samej mocy czyli 3960 każdy. Instalacja przylega bezpośrednio do dachu o nachyleniu około 40 stopni.
Obecnie falownik rzadko osiąga moc maksymalną, dlatego zastanawiam się czy mogę dołożyć do tego zestawu jeszcze 2 sztuki paneli fotowoltaicznych Longi LR4-72HPH-440M Mono 440W, co spowoduje że na każdy string przypadnie dodatkowo 440W.
Czy mogę wykonać taką modyfikację mojej instalacji przy tym falowniku?
Pozdrawiam
Witam posiadam falownik Fronius Symo 7.0-3-M który podpięty jest pod 18 sztuk paneli fotowoltaicznych Longi LR4-72HPH-440M Mono 440W, co daje moc całkowitą 7920W. Instalacja jest rozłożona na dwa stringi o takiej samej mocy czyli 3960 każdy. Instalacja przylega bezpośrednio do dachu o nachyleniu około 40 stopni.
Obecnie falownik rzadko osiąga moc maksymalną, dlatego zastanawiam się czy mogę dołożyć do tego zestawu jeszcze 2 sztuki paneli fotowoltaicznych Longi LR4-72HPH-440M Mono 440W, co spowoduje że na każdy string przypadnie dodatkowo 440W.
Czy mogę wykonać taką modyfikację mojej instalacji przy tym falowniku?
Pozdrawiam
Dodane pliki:Można tak zrobić. Można też oba panele wpiąć do jednego stringu.
Można tak zrobić. Można też oba panele wpiąć do jednego stringu.
Przy dołożeniu tych dwóch paneli wyszedł na falowniku teoretyczny Stosunek mocy 123% czy nie jest to jakiś problem? Nie utracę z tego powodu gwarancji?
Przy dołożeniu tych dwóch paneli wyszedł na falowniku teoretyczny Stosunek mocy 123% czy nie jest to jakiś problem? Nie utracę z tego powodu gwarancji?
Można przewymiarowac, biorc pod uwagę że to rozlożone jest na 2 stringi ( zakładam, ze kier wsch-zach) .. Pytanie, jak obecnie wyglada sprawa autokonsumpcji i czy nie występują wyąłczeni afalownika ze wzgledu na zbyt wysokie napięcia w sieci el? tutaj wiecej o przewymiarowanu i wyliczeniu SM https://www.forum-fronius.pl/moc-instalacji-pv-a-moc-falownikow-fronius/
ps ajk pomogłem to łapka w górę 😉
Można przewymiarowac, biorc pod uwagę że to rozlożone jest na 2 stringi ( zakładam, ze kier wsch-zach) .. Pytanie, jak obecnie wyglada sprawa autokonsumpcji i czy nie występują wyąłczeni afalownika ze wzgledu na zbyt wysokie napięcia w sieci el? tutaj wiecej o przewymiarowanu i wyliczeniu SM https://www.forum-fronius.pl/moc-instalacji-pv-a-moc-falownikow-fronius/
ps ajk pomogłem to łapka w górę 😉
Krzysztof Rychter has reacted to this post.