Szukaj

Forum Instalatorów i Użytkowników Falowników Fronius

Forum służy do wymiany pomysłów, uwag, spostrzeżeń, rozwiązań… Zapraszamy do aktywnego udziału!

WAŻNE: prośba ogromna o zakładanie nowych wątków, gdy pojawia się nowe zagadnienie. Aktualnie ciągną się pojedyncze tematy (“Kilka
pytań nowicjusza”), które zaczęły się od uruchomienia falownika, a przeszły [wcale nie płynnie] do gwarancji i pomp ciepła. Jak Ci, którzy
przyjdą po nas, mają się w tym odnaleźć???. Pytania nie związane z tematem danego wątku będą usuwane przez Administratora!

Przydatne skrót klawiszy: alt+shift+h = pomoc edytora; alt+shift+z = dodatkowe menu edytora

Nawigacja po forum
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.

Prawidłowe uziemienie instalacji PV

Dzień dobry wszystkim,

Moje pytanie dotyczy instalacji, w której moduły PV znajdują się na gruncie, a falownik w pomieszczeniu gospodarczym. Odległość od paneli do falownika wynosi około 35m. Falownik od rozdzielnicy głównej znajduje się w odległości 13m. Załączyłem prosty schemat.

Moje wątpliwości dotyczą głównie uziemień. Czy wymagane jest połączenie uziomu przy modułach PV (na potrzeby PE paneli i przepięciówki)  z uziomem wykonanym przy budynku gospodarczym na potrzeby falownika i rozdzielnic DC i AC? I kolejne pytanie jakie się nasuwa, czy należy GSU PV łączyć z PE z rozdzielni głównej?

Proszę jeszcze o informację czy na schemacie nie brakuje RCD po stronie AC? Jeśli tak to co wybrać? 40A/100mA typ A?

Będę wdzięczny za pomoc.

Dodane pliki:
  • schemat.jpg

Witam, montuję podobne instalację, więc zapytam z ciekawości: czy nie było możliwości technicznych, aby falownik został zamontowany przy modułach PV? Można by uniknąć niepotrzebnych komplikacji i kosztów z ilością i miejscem montażu ochronników DC i co za tym idzie, ich uziemieniem. A drugie pytanie, czy sama konstrukcja stalowa pod moduły, (przypuszczam, że taka została zastosowana) posiadająca kilkanaście wbitych w grunt „nóg”, nie była wystarczająco uziemiona, tak że wymagała wbicia dodatkowej szpilki? Chodzi mi o wynik pomiarów RU.

Pozdr.P.

Uziemienia w całej instalacji elektrycznej MUSZĄ mieć jeden punkt wspólny, czyli wszystko dociągnięte do GSU

Panie Przemyslawie, co do koniecznosci uziemiania konstrukcji... niestety nalezy uziemiac osobno. Wbite podpory sa odpowiednikiem uziomu pionowego a takowy ma narzucona swoja minimalna dlugosc, ktorej obawiam sie, ze podpory nie spelnia.

@Przemysław

Ad. 1. Możliwości techniczne były, jednak z uwagi na różne czynniki zapadła decyzja o montażu falownika pod dachem.
Ad. 2. Słupy podporowe zostały zalane betonem w gruncie. Konstrukcja znajduje się na piaszczystym gruncie, stąd szpilka uziemiająca. Pomiary zostaną wykonane w przyszłym tygodniu.

@Adam Gacek

Dziękuję za odpowiedź. Jakiego przewodu należy użyć do połączenia uziemień na odcinku 35m?

Trzeba by dokładnie policzyć, ale na pewno nie mniej jak 16mm2  może nawet 25mm2

Dziękuję. Tylko co wciągnąć do arota? LGY?