Szukaj

Forum Instalatorów i Użytkowników Falowników Fronius

Forum służy do wymiany pomysłów, uwag, spostrzeżeń, rozwiązań… Zapraszamy do aktywnego udziału!

WAŻNE: prośba ogromna o zakładanie nowych wątków, gdy pojawia się nowe zagadnienie. Aktualnie ciągną się pojedyncze tematy (“Kilka
pytań nowicjusza”), które zaczęły się od uruchomienia falownika, a przeszły [wcale nie płynnie] do gwarancji i pomp ciepła. Jak Ci, którzy
przyjdą po nas, mają się w tym odnaleźć???. Pytania nie związane z tematem danego wątku będą usuwane przez Administratora!

Przydatne skrót klawiszy: alt+shift+h = pomoc edytora; alt+shift+z = dodatkowe menu edytora

Nawigacja po forum
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.

Reserva jako zasilanie awaryjne - wydłużenie życia baterii

Dzień Dobry
Posiadam Gen24 (10kw), smartmeter, 3 moduły reserva i backup controller 3P-35A. 
Interesuje mnie wyłącznie podtrzymanie przy zaniku prądu (full backup).
Jak ustawić baterię, aby w jak najmniejszym stopniu się zużywała (nie musi być ładowana na 100%) i ma służyć kilka razy w roku gdy nie ma prądu w sieci.
Pozdrawiam
Grzegorz

Zależy ile energii ma być dostępnej w trybie backup. Co do żywotności baterii to min SOC nie powinno być mniejsze niż 20%

Tak sobie wymyśliłem, że min soc 20%, ładowanie maksymalne do 80%, na backup pozostawiam od poziomu 60% (backup operuje od 20% do 60%).
Zastanawiam się jednak nad tym czy nie lepiej byłoby utrzymywać naładowany akumulator na poziomie 60% i rozładowywać wyłącznie przy braku prądu do 20%.
Czy bateria która będzie cały czas utrzymywana na poziomie 60% (cały czas pracuje oczywiście z falownikiem) będzie pracowała dłużej, czy może taka praca jej szkodzi. 

Z mojego punktu widzenia, skoro bateria po 6000 cykli ma utrzymać 60% pojemności. Przy normalnym użytkowaniu 250 cykli na rok to wychodzi 24 lata. Co do długości eksploatacji producent daje gwarancję "tylko" na 10 lat. Wiec wychodzi na to, że oszczędzanie cykli nie ma sensu.

Także ja bym zabezpieczał tylko niezbędna ilość energii potrzebnej dla trybu backup. Min SOC powinno się zmieniać w zależności od pory roku.