Forum służy do wymiany pomysłów, uwag, spostrzeżeń, rozwiązań… Zapraszamy do aktywnego udziału!
WAŻNE: prośba ogromna o zakładanie nowych wątków, gdy pojawia się nowe zagadnienie. Aktualnie ciągną się pojedyncze tematy (“Kilka
pytań nowicjusza”), które zaczęły się od uruchomienia falownika, a przeszły [wcale nie płynnie] do gwarancji i pomp ciepła. Jak Ci, którzy
przyjdą po nas, mają się w tym odnaleźć???. Pytania nie związane z tematem danego wątku będą usuwane przez Administratora!
Przydatne skrót klawiszy: alt+shift+h = pomoc edytora; alt+shift+z = dodatkowe menu edytora
Cytat z jackowski11 data 17 maja 2023, 12:07Jest stały dostep na 30 dni. Prosze o analizę i pomoc
https://www.solarweb.com/Home/GuestLogOn?pvSystemId=cb5e94e0-63d0-4e43-ab0f-7a6b03c51264
Jest stały dostep na 30 dni. Prosze o analizę i pomoc
https://www.solarweb.com/Home/GuestLogOn?pvSystemId=cb5e94e0-63d0-4e43-ab0f-7a6b03c51264
Cytat z Szymon Grajek data 17 maja 2023, 13:26Problemem jest wysokie napiecie linii zasilajacej (na wejsciu falownika). Proponuje sprawdzic impedancje linii. Na moje oko jest spora. Mysle, ze duzo mozesz poprawic na wlasnym "podworku".
Jakiej wartosci i charakterystyki masz bezpiecznik na wejsciu falownika?
Problemem jest wysokie napiecie linii zasilajacej (na wejsciu falownika). Proponuje sprawdzic impedancje linii. Na moje oko jest spora. Mysle, ze duzo mozesz poprawic na wlasnym "podworku".
Cytat z kar llo data 17 maja 2023, 13:31Cytat z jackowski11 data 17 maja 2023, 12:07Ładnie widać napięcie powyżej 253V więc są i wyłączenia falownika.
Jak średnie masz pojęcie o tym to proponuję pogadać z elektrykiem aby sprawdził czy problem jest u ciebie na twoim WLZ czy to kwestia sieci i innych instalacji PV -np sąsiadów. Napięcie przy starcie widać jak jest około 230/240V a po czasie narastania produkcji przeskakuje 253V i następują restarty.
Cytat z jackowski11 data 17 maja 2023, 12:07
Ładnie widać napięcie powyżej 253V więc są i wyłączenia falownika.
Jak średnie masz pojęcie o tym to proponuję pogadać z elektrykiem aby sprawdził czy problem jest u ciebie na twoim WLZ czy to kwestia sieci i innych instalacji PV -np sąsiadów. Napięcie przy starcie widać jak jest około 230/240V a po czasie narastania produkcji przeskakuje 253V i następują restarty.
Dodane pliki:Cytat z jackowski11 data 17 maja 2023, 14:20Dziękuje za odpowiedź.
A co dokładnie miałbym ja/elektryk sprawdzić w mojej sieci? Fizycznie instalacja jest wpięta w jedną z 3 faz. Czy problem z napięciem jest od niedawna? Jak to moge sprawdzić
Dziękuje za odpowiedź.
A co dokładnie miałbym ja/elektryk sprawdzić w mojej sieci? Fizycznie instalacja jest wpięta w jedną z 3 faz. Czy problem z napięciem jest od niedawna? Jak to moge sprawdzić
Cytat z jackowski11 data 17 maja 2023, 14:21Cytat z Szymon Grajek data 17 maja 2023, 13:26Problemem jest wysokie napiecie linii zasilajacej (na wejsciu falownika). Proponuje sprawdzic impedancje linii. Na moje oko jest spora. Mysle, ze duzo mozesz poprawic na wlasnym "podworku".
Mówimy o bezpiecznikach przy instalacji obok falownika?
Cytat z Szymon Grajek data 17 maja 2023, 13:26Problemem jest wysokie napiecie linii zasilajacej (na wejsciu falownika). Proponuje sprawdzic impedancje linii. Na moje oko jest spora. Mysle, ze duzo mozesz poprawic na wlasnym "podworku".
Mówimy o bezpiecznikach przy instalacji obok falownika?
Cytat z Szymon Grajek data 17 maja 2023, 14:26Problem masz od dawna tylko falownik nie dochodzil do granicy wylaczania. Brakowalo mu czasami niewiele. Teraz masz wieksza produkcje i sasiedztwo rowniez.
Nalezy zmierzyc impedancje linii zasilajacej. Pomiar najlepiej wykonac po zdjeciu falownika na zlaczu jego podstawy.
Tak, chodzi o bezpieczniki przy falowniku. Jezeli masz jeszcze inne w szeregu (w rozdzielni glownej) to rowniez. Czasami jest taki nonsens, ze w rozdzielni glownej jest mniejsze zabezpieczenie niz przy samym falowniku.
Problem masz od dawna tylko falownik nie dochodzil do granicy wylaczania. Brakowalo mu czasami niewiele. Teraz masz wieksza produkcje i sasiedztwo rowniez.
Nalezy zmierzyc impedancje linii zasilajacej. Pomiar najlepiej wykonac po zdjeciu falownika na zlaczu jego podstawy.
Tak, chodzi o bezpieczniki przy falowniku. Jezeli masz jeszcze inne w szeregu (w rozdzielni glownej) to rowniez. Czasami jest taki nonsens, ze w rozdzielni glownej jest mniejsze zabezpieczenie niz przy samym falowniku.
Cytat z jackowski11 data 17 maja 2023, 21:28Dom 3 x B25. Przy falowniku jak widac na zdjeciu. Reasumując. Od momentu jak sąsiedzi założyli fotowoltaike siec nie wyrabia i dlatego tnie zabezpieczając siec ?
Dom 3 x B25. Przy falowniku jak widac na zdjeciu. Reasumując. Od momentu jak sąsiedzi założyli fotowoltaike siec nie wyrabia i dlatego tnie zabezpieczając siec ?
Dodane pliki:
Cytat z Grzegorz Gorny data 17 maja 2023, 21:51Może wystarczy zmienić fazę.
Może wystarczy zmienić fazę.
Cytat z kar llo data 17 maja 2023, 23:49Cytat z jackowski11 data 17 maja 2023, 21:28Od momentu jak sąsiedzi założyli fotowoltaike siec nie wyrabia i dlatego tnie zabezpieczając siec ?
Tak może być.
Ale jak zawsze przypadek trzeba przeanalizować całościowo.
W danych na solarweb dla twojej instalacji są duże luki i brak sporej części np tamtego roku. Sprawdzając na szybko widać spory zakres wzrostu napięcia między 15 a 20V w ładne słoneczne dni.
Można też pogadać z sąsiadami czy i u nich też są wyłączenia. Dodatkowo jakie mają falowniki 1-fazowe czy 3-fazowe. A w jaki sposób masz doprowadzony WLZ do domu/instalacji PV, jest to napowietrzna czy zakopana w ziemi? Jaka jest sieć energetyczna? Instalacja jest zamontowana w domku w mieście, na obrzeżach czy tzw wieś...
Jest też kwestia czy wtedy jak zakładaliście swoją instalację to czy to była np jakaś zbiorowa akcja gminna i więcej osób z tego skorzystało i im też pozakładali falowniki 1-fazowe. Podaje takowy przykład gdyż bywało tak że jak było dofinansowanie w gminie to kilka osób korzystało z tego i wszystkim zakładali podobne instalacje z falownikami 1-faz i nikt się nie pokusił aby przeanalizować na których fazach montowane są te falowniki i zdarzało się że duża ich część była na tej samej fazie, dopóki było w miarę to jakoś to działo ale wystarczyło kilka nowych i pozamiatane...
Cytat z jackowski11 data 17 maja 2023, 21:28Od momentu jak sąsiedzi założyli fotowoltaike siec nie wyrabia i dlatego tnie zabezpieczając siec ?
Tak może być.
Ale jak zawsze przypadek trzeba przeanalizować całościowo.
W danych na solarweb dla twojej instalacji są duże luki i brak sporej części np tamtego roku. Sprawdzając na szybko widać spory zakres wzrostu napięcia między 15 a 20V w ładne słoneczne dni.
Można też pogadać z sąsiadami czy i u nich też są wyłączenia. Dodatkowo jakie mają falowniki 1-fazowe czy 3-fazowe. A w jaki sposób masz doprowadzony WLZ do domu/instalacji PV, jest to napowietrzna czy zakopana w ziemi? Jaka jest sieć energetyczna? Instalacja jest zamontowana w domku w mieście, na obrzeżach czy tzw wieś...
Jest też kwestia czy wtedy jak zakładaliście swoją instalację to czy to była np jakaś zbiorowa akcja gminna i więcej osób z tego skorzystało i im też pozakładali falowniki 1-fazowe. Podaje takowy przykład gdyż bywało tak że jak było dofinansowanie w gminie to kilka osób korzystało z tego i wszystkim zakładali podobne instalacje z falownikami 1-faz i nikt się nie pokusił aby przeanalizować na których fazach montowane są te falowniki i zdarzało się że duża ich część była na tej samej fazie, dopóki było w miarę to jakoś to działo ale wystarczyło kilka nowych i pozamiatane...
Cytat z jackowski11 data 18 maja 2023, 11:36Faktycznie brat danych od stycznia do września 2022? Ale te dane były, przeglądałem je, analizowałem. Co się stało?
Czy mozna je odszukac jakoś na falowniku itp?
Porozmawiam z sąsiadami. Mam linie napowietrzną, tzw "plecionke" zakładaną ok 5 lat temu. Instalacja na wsi wiec rewelacji jesli chodzi o transformator nie ma się co spodziewać. Moja instalacja FotoV (wszystkie 1 fazowe)przez gmine, ale w moim bezpośrednim sąsiedztwie nie wszyscy założyli. Mogłem być jako jednyny z foto pod mój transformator (najbliżej mnie) Dopiero od tamtego roku sąsiedzi pozakładali
A wiec spróbuje poszukać kogos kto zmierzy napięcia na fazach w moim gospodarstwie. Jesli znajdę faze z najniższym napięciem, moge spróbować całość przepiać na tą faze? Czy "sprzedać" temat PGE, niech sprawdzą jak to wygląda jesli chodzi o transformator i innych podpiętych użytkowników ?
Dodam ze w mojej okolicy powstaje (panele juz założone) farma fotowoltaiczna (20 MW), ale to odległosć ok 7 km wiec bezpośredniego wpływu nie powinno mieć
Faktycznie brat danych od stycznia do września 2022? Ale te dane były, przeglądałem je, analizowałem. Co się stało?
Czy mozna je odszukac jakoś na falowniku itp?
Porozmawiam z sąsiadami. Mam linie napowietrzną, tzw "plecionke" zakładaną ok 5 lat temu. Instalacja na wsi wiec rewelacji jesli chodzi o transformator nie ma się co spodziewać. Moja instalacja FotoV (wszystkie 1 fazowe)przez gmine, ale w moim bezpośrednim sąsiedztwie nie wszyscy założyli. Mogłem być jako jednyny z foto pod mój transformator (najbliżej mnie) Dopiero od tamtego roku sąsiedzi pozakładali
A wiec spróbuje poszukać kogos kto zmierzy napięcia na fazach w moim gospodarstwie. Jesli znajdę faze z najniższym napięciem, moge spróbować całość przepiać na tą faze? Czy "sprzedać" temat PGE, niech sprawdzą jak to wygląda jesli chodzi o transformator i innych podpiętych użytkowników ?
Dodam ze w mojej okolicy powstaje (panele juz założone) farma fotowoltaiczna (20 MW), ale to odległosć ok 7 km wiec bezpośredniego wpływu nie powinno mieć