Szukaj

Forum Instalatorów i Użytkowników Falowników Fronius

Forum służy do wymiany pomysłów, uwag, spostrzeżeń, rozwiązań… Zapraszamy do aktywnego udziału!

WAŻNE: prośba ogromna o zakładanie nowych wątków, gdy pojawia się nowe zagadnienie. Aktualnie ciągną się pojedyncze tematy (“Kilka
pytań nowicjusza”), które zaczęły się od uruchomienia falownika, a przeszły [wcale nie płynnie] do gwarancji i pomp ciepła. Jak Ci, którzy
przyjdą po nas, mają się w tym odnaleźć???. Pytania nie związane z tematem danego wątku będą usuwane przez Administratora!

Przydatne skrót klawiszy: alt+shift+h = pomoc edytora; alt+shift+z = dodatkowe menu edytora

Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.
PreviousPage 2 of 3Next

Jest stały dostep na 30 dni. Prosze o analizę i pomoc

https://www.solarweb.com/Home/GuestLogOn?pvSystemId=cb5e94e0-63d0-4e43-ab0f-7a6b03c51264

Problemem jest wysokie napiecie linii zasilajacej (na wejsciu falownika). Proponuje sprawdzic impedancje linii. Na moje oko jest spora. Mysle, ze duzo mozesz poprawic na wlasnym "podworku".

Jakiej wartosci i charakterystyki masz bezpiecznik na wejsciu falownika?

Cytat z jackowski11 data 17 maja 2023, 12:07

Ładnie widać napięcie powyżej 253V więc są i wyłączenia falownika.

Jak średnie masz pojęcie o tym to proponuję pogadać z elektrykiem aby sprawdził czy problem jest u ciebie na twoim WLZ czy to kwestia sieci i innych instalacji PV -np sąsiadów. Napięcie przy starcie widać jak jest około 230/240V a po czasie narastania produkcji przeskakuje 253V i następują restarty.

Dodane pliki:
  • IMG_20230517_132241.jpg

Dziękuje za odpowiedź.

A co dokładnie miałbym ja/elektryk sprawdzić w mojej sieci? Fizycznie instalacja jest wpięta w jedną z 3 faz. Czy problem z napięciem jest od niedawna? Jak to moge sprawdzić

Cytat z Szymon Grajek data 17 maja 2023, 13:26

Problemem jest wysokie napiecie linii zasilajacej (na wejsciu falownika). Proponuje sprawdzic impedancje linii. Na moje oko jest spora. Mysle, ze duzo mozesz poprawic na wlasnym "podworku".

Jakiej wartosci i charakterystyki masz bezpiecznik na wejsciu falownika?

Mówimy o bezpiecznikach przy instalacji obok falownika?

Problem masz od dawna tylko falownik nie dochodzil do granicy wylaczania. Brakowalo mu czasami niewiele. Teraz masz wieksza produkcje i sasiedztwo rowniez.

Nalezy zmierzyc impedancje linii zasilajacej.  Pomiar najlepiej wykonac po zdjeciu falownika na zlaczu jego podstawy.

Tak, chodzi o bezpieczniki przy falowniku. Jezeli masz jeszcze inne w szeregu (w rozdzielni glownej) to rowniez. Czasami jest taki nonsens, ze w rozdzielni glownej jest mniejsze zabezpieczenie niz przy samym falowniku.

Dom 3 x  B25. Przy falowniku jak widac na zdjeciu. Reasumując. Od momentu jak sąsiedzi założyli fotowoltaike siec nie wyrabia i dlatego tnie zabezpieczając siec ?

Dodane pliki:
  • 1684350793622.jpg

Może wystarczy zmienić fazę.

Cytat z jackowski11 data 17 maja 2023, 21:28

Od momentu jak sąsiedzi założyli fotowoltaike siec nie wyrabia i dlatego tnie zabezpieczając siec ?

Tak może być.

Ale jak zawsze przypadek trzeba przeanalizować całościowo.

W danych na solarweb dla twojej instalacji są duże luki i brak sporej części np tamtego roku. Sprawdzając na szybko widać spory zakres wzrostu napięcia między 15 a 20V w ładne słoneczne dni.

Można też pogadać z sąsiadami czy i u nich też są wyłączenia. Dodatkowo jakie mają falowniki 1-fazowe czy 3-fazowe. A w jaki sposób masz doprowadzony WLZ do domu/instalacji PV, jest to napowietrzna czy zakopana w ziemi? Jaka jest sieć energetyczna? Instalacja jest zamontowana w domku w mieście, na obrzeżach czy tzw wieś...

Jest też kwestia czy wtedy jak zakładaliście swoją instalację to czy to była np jakaś zbiorowa akcja gminna i więcej osób z tego skorzystało i im też pozakładali falowniki 1-fazowe. Podaje takowy przykład gdyż bywało tak że jak było dofinansowanie w gminie to kilka osób korzystało z tego i wszystkim zakładali podobne instalacje z falownikami 1-faz i nikt się nie pokusił aby przeanalizować na których fazach montowane są te falowniki i zdarzało się że duża ich część była na tej samej fazie, dopóki było w miarę to jakoś to działo ale wystarczyło kilka nowych i pozamiatane...

Faktycznie brat danych od stycznia do września 2022? Ale te dane były, przeglądałem je, analizowałem. Co się stało?

Czy mozna je odszukac jakoś na falowniku itp?

Porozmawiam z sąsiadami. Mam linie napowietrzną, tzw "plecionke" zakładaną ok 5 lat temu. Instalacja na wsi wiec rewelacji jesli chodzi o transformator nie ma się co spodziewać. Moja instalacja FotoV (wszystkie 1 fazowe)przez gmine, ale w moim bezpośrednim sąsiedztwie nie wszyscy założyli. Mogłem być jako jednyny z foto pod mój transformator (najbliżej mnie) Dopiero od tamtego roku sąsiedzi pozakładali

A wiec spróbuje poszukać kogos kto zmierzy napięcia na fazach w moim gospodarstwie. Jesli znajdę faze z najniższym napięciem, moge spróbować całość przepiać na tą faze?  Czy "sprzedać" temat PGE, niech sprawdzą jak to wygląda jesli chodzi o transformator i innych podpiętych użytkowników ?

Dodam ze w mojej okolicy powstaje (panele juz założone) farma fotowoltaiczna (20 MW), ale to odległosć ok 7 km wiec bezpośredniego wpływu nie powinno mieć

PreviousPage 2 of 3Next