Forum Instalatorów i Użytkowników Falowników Fronius
Forum służy do wymiany pomysłów, uwag, spostrzeżeń, rozwiązań… Zapraszamy do aktywnego udziału!
WAŻNE: prośba ogromna o zakładanie nowych wątków, gdy pojawia się nowe zagadnienie. Aktualnie ciągną się pojedyncze tematy (“Kilka
pytań nowicjusza”), które zaczęły się od uruchomienia falownika, a przeszły [wcale nie płynnie] do gwarancji i pomp ciepła. Jak Ci, którzy
przyjdą po nas, mają się w tym odnaleźć???. Pytania nie związane z tematem danego wątku będą usuwane przez Administratora!
Przydatne skrót klawiszy: alt+shift+h = pomoc edytora; alt+shift+z = dodatkowe menu edytora
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.
SM TS 65A-3 wskazania zużycia
Cytat z
kar llo data 5 września 2022, 09:20
W starszej wersji licznika FSM nie znalazłem pozycji zużycia na poszczególnych fazach.
W starszej wersji licznika FSM nie znalazłem pozycji zużycia na poszczególnych fazach.
A co myślisz o tej różnicy pomiędzy wartościami w poszczególnych fazach, a wartością całkowita? Dla mnie nie jest to normalny stan, czy takze się z tym spotkałeś?
różnica będzie wynikała właśnie z bilansowania, bo jak na jednej fazie oddajesz 1kW a na dwóch pozostałych pobierasz po 1kWh, to na poszczególnych fazach będziesz w sumie pobierał 2kWh, ale łącznie na 3 fazach będziesz pobierał tylko 1kWh w tym samym czasie
No właśnie nie do końca, bo bilansowanie miałoby zastosowanie przy energii pobieranej i oddawanej. A te pozycje wg instrukcji FSM to energia czynna pobrana na poszczególnych fazach. Dlatego moim zdaniem suma poszczególnych faz powinna dawać wartość całkowitą pobranej energii czynnej, a mam tu różnice. Chyba ze instrukcja nie jest precyzyjna odnośnie zapisu.
Dzwoniłem ma infolinie ale niestety nie udało mi się uzyskać żadnej odpowiedzi, skąd ta różnica.
W weekend podłączę analizator i zmierzę co się dokładnie dzieje w każdej fazie.
A co myślisz o tej różnicy pomiędzy wartościami w poszczególnych fazach, a wartością całkowita? Dla mnie nie jest to normalny stan, czy takze się z tym spotkałeś?
różnica będzie wynikała właśnie z bilansowania, bo jak na jednej fazie oddajesz 1kW a na dwóch pozostałych pobierasz po 1kWh, to na poszczególnych fazach będziesz w sumie pobierał 2kWh, ale łącznie na 3 fazach będziesz pobierał tylko 1kWh w tym samym czasie
No właśnie nie do końca, bo bilansowanie miałoby zastosowanie przy energii pobieranej i oddawanej. A te pozycje wg instrukcji FSM to energia czynna pobrana na poszczególnych fazach. Dlatego moim zdaniem suma poszczególnych faz powinna dawać wartość całkowitą pobranej energii czynnej, a mam tu różnice. Chyba ze instrukcja nie jest precyzyjna odnośnie zapisu.
Dzwoniłem ma infolinie ale niestety nie udało mi się uzyskać żadnej odpowiedzi, skąd ta różnica.
W weekend podłączę analizator i zmierzę co się dokładnie dzieje w każdej fazie.
Od czerwca 2025 w FSM w parametrze P8
"P int P8 Odstęp czasowy do obliczenia mocy średniej (w minutach) 1*–30"
trzeba ustawić 15 i powinno być ok. Przynajmniej w moim wypadku tak jest. Bilansowanie 15 minutowe.
Pozdrawiam
Jacek Komuda
Od czerwca 2025 w FSM w parametrze P8
"P int P8 Odstęp czasowy do obliczenia mocy średniej (w minutach) 1*–30"
trzeba ustawić 15 i powinno być ok. Przynajmniej w moim wypadku tak jest. Bilansowanie 15 minutowe.
Pozdrawiam
Jacek Komuda
Dzień dobry,
Znowu PGE coś namieszało i licznik Froniusa zaniża pomiary o jakieś 10%.
Pozdrawiam
Jacek Komuda
Dzień dobry,
Znowu PGE coś namieszało i licznik Froniusa zaniża pomiary o jakieś 10%.
Pozdrawiam
Jacek Komuda
Dzień dobry,
Mam pytanie do użytkowników FSM. Czy również zauważyli większą różnicę we wskazaniach FSM i licznika PGE?
Pozdrawiam
Jacek Komuda
Dzień dobry,
Mam pytanie do użytkowników FSM. Czy również zauważyli większą różnicę we wskazaniach FSM i licznika PGE?
Pozdrawiam
Jacek Komuda
U mnie jest ok, minimalne różnice.
U mnie jest ok, minimalne różnice.