Szukaj

Forum Instalatorów i Użytkowników Falowników Fronius

Forum służy do wymiany pomysłów, uwag, spostrzeżeń, rozwiązań… Zapraszamy do aktywnego udziału!

WAŻNE: prośba ogromna o zakładanie nowych wątków, gdy pojawia się nowe zagadnienie. Aktualnie ciągną się pojedyncze tematy (“Kilka
pytań nowicjusza”), które zaczęły się od uruchomienia falownika, a przeszły [wcale nie płynnie] do gwarancji i pomp ciepła. Jak Ci, którzy
przyjdą po nas, mają się w tym odnaleźć???. Pytania nie związane z tematem danego wątku będą usuwane przez Administratora!

Przydatne skrót klawiszy: alt+shift+h = pomoc edytora; alt+shift+z = dodatkowe menu edytora

Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.

Cześć.

Czy jest możliwość na symo 7.0.3 zdefinowania wysyłki komunikatów sms lub email o przekroczonym (zdefiniowanym uprzednio) poziomie poboru energii elektrycznej na glownym licznik smartmeter?

Przykład z życia wzięty.

Średnio w zimę na dobę zużywam 25kWh. Po przekroczeniu poboru dziennego powyżej 30kWh chciałbym, aby coś mnie o tym informowało i to najlepiej sms'em.

Czasami pompa ciepła u mnie się zawiesza i przechodzi wtedy na grzanie grzałkami. Ostatnio w ciągu doby zamiast 25kWh pobrała w takim przypadku 120kWh. Gdybym przypadkiem nie wszedł do kotlowni lub zrobił to po miesiącu, była by tragedia. To samo, gdyby mnie zabrakło i żona sama by została. Więc taki automatyczny pushup informujący o anomaliach byłby zbawieniem.

Tak zapytam co to za pompa ciepła że się zawiesza?

Buderus z jednostką wew. Izzifast. Raz na sezon, ale jednak taką wtopę zalicza. Odpukać,  gdyby mnie brakło kiedyś, za jeden sezon żona będzie musiała dom sprzedać po takim grzaniu na grzałce przez cały sezon 🙂

Wracając do tematu. Jestem w stanie to zrobić w miarę prosty sposób, czy Raspbery+home assistent i dłubanie w tym? Zakładam,  że home assistant pozwoli taką procedurę oprogramować (nie miałem z tym do czynienia jeszcze).

A czy nie prościej zamontować jakiś system informowania o załączeniu grzałek?

Szanowny Panie Marcinie,

Fronius International wyłączył  usługę Push SMS.

Jeżeli chodzi o raporty w postaci e-mail to też tutaj nie jesteśmy w stanie utworzyć reportu zgodnego z Pana potrzebami.

Pozdrawiam

Mariusz Majremuk

TSN

Jeżeli masz przyłącze w Energii to w aplikacji Mój Licznik możesz tego dokonać, ale czasami aplikacja działa z opóźnieniami więc to tylko teoria.

Przyłącze w Tauron.

Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi. W takim razie poszukam możliwości rozwiązania z użyciem rozwiązania firm trzecich.

Kar llo - właśnie liczyłem na jakąś podpowiedź z czego można by skorzystać  jeśli nie z funkcjonalności systemowych.

Z konkretną propozycją może być ciężej ale może ktoś podrzuci jakąś konkretną propozycję tu lub gdzieś indziej...

Też szukam czegoś podobnego z powiadomieniami ale wedle prostszego schematu zadziałania ale jakoś nie mogę się za to zabrać...