Szukaj

Forum Instalatorów i Użytkowników Falowników Fronius

Forum służy do wymiany pomysłów, uwag, spostrzeżeń, rozwiązań… Zapraszamy do aktywnego udziału!

WAŻNE: prośba ogromna o zakładanie nowych wątków, gdy pojawia się nowe zagadnienie. Aktualnie ciągną się pojedyncze tematy (“Kilka
pytań nowicjusza”), które zaczęły się od uruchomienia falownika, a przeszły [wcale nie płynnie] do gwarancji i pomp ciepła. Jak Ci, którzy
przyjdą po nas, mają się w tym odnaleźć???. Pytania nie związane z tematem danego wątku będą usuwane przez Administratora!

Przydatne skrót klawiszy: alt+shift+h = pomoc edytora; alt+shift+z = dodatkowe menu edytora

Nawigacja po forum
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.

status 509 + 307

Witam

Na początek tylko napisze że przeczytałem wiele wątków na temat  i póki co nic z tego.

Problem jest taki od około tygodnia 13.02.2025 mam błąd 509 i status 307. Początkowo wiązałem to z brakiem słońca i śniegiem, ale np. dziś 20.02.2025 - super słońce, panel na południe i dalej to samo. prosze o informacje co mogę więcej w tym temacie zrobić.

załączam 3 zdjęcia z wyświetlacza falownika

Będę wdzięczny za porady i podpowiedzi.

Dodane pliki:
  • 20250217_115102.jpg
  • 20250217_115108.jpg
  • 20250217_115127.jpg

Zaczął bym od sprawdzenia zabezpieczeń i miernikiem zmierzył napięcie na nich, jeśli są ok i napięcie jest adekwatne do napięcia jakie powinno być z każdego obwodu to trzeba sprawdzić jakie jest na stykach w falowniku, tutaj trzeba go zdjąć z podstawy montażowej. Jeśli też będzie to falownik się wysypał i trzeba robić zgłoszenie serwisowe do instalatora lub ma SOS Fronius jeśli ty nim jesteś.

Tylko pamiętaj że jeśli firma ci to instalowała musisz raczej z nimi to uzgodnić aby nie stracić GW i możliwe że to oni powinni się tym zająć...

Jeśli nie będzie napięcia na stykach zabezpieczeń to trzeba szukać problemu na kablu między nimi na panelami lub między panelami...

Cytat z Grzegorz Barszczewski data 20 lutego 2025, 09:05

Fajnie jak byś byś podał rozwiązanie problemu (jeśli został już rozwiązany) tak dla innych co staną w podobnej sytuacji.

Dziękuję za porady.

Problem rozwiązany. 

jak powiedział serwis Fronius - klasyczny błąd montażu. Falownik po zawieszeniu na obudowie tylnej był tylko zabezpieczony przełącznikiem 0/1. Nie były wkręcone 2 śruby mocujące falownik do 'pleców'. Słaby styk, po 3 latach przekształcił się w brak styku. Nieznacznie opaliło moduł przyłczeniowy na 'plecach' falownika. Po dokręceniu śrub wszystko działa OK.