Szukaj

Forum Instalatorów i Użytkowników Falowników Fronius

Forum służy do wymiany pomysłów, uwag, spostrzeżeń, rozwiązań… Zapraszamy do aktywnego udziału!

WAŻNE: prośba ogromna o zakładanie nowych wątków, gdy pojawia się nowe zagadnienie. Aktualnie ciągną się pojedyncze tematy (“Kilka
pytań nowicjusza”), które zaczęły się od uruchomienia falownika, a przeszły [wcale nie płynnie] do gwarancji i pomp ciepła. Jak Ci, którzy
przyjdą po nas, mają się w tym odnaleźć???. Pytania nie związane z tematem danego wątku będą usuwane przez Administratora!

Przydatne skrót klawiszy: alt+shift+h = pomoc edytora; alt+shift+z = dodatkowe menu edytora

Nawigacja po forum
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.

Wymiana falowanika na większy?

PreviousPage 4 of 4

Witaj.

Dobranie mocy PV tak aby się zmieścić w 10kWP to nie kłopot, ciut mniejsze panele  itd, kluczowa jest odpowiedz na pytanie co chce uzyskać a moje priorytety są trzy.

• obniżenie rachunków i zwiększenie autokonsumpcji - roczne całkowite użycie z gruntowa pompa ciepła to 9200kWh z czego 70% to pompa ciepła
  • zyskanie zasilania gwarantowanego w przypadkach czasowych włączeń prądu

a w wszystko w to w najlepszej relacji ceny do możliwości 🙂

Wydaje mi się że wygrywa hybryda, pozostaje rozważenie czy do nowego stringu kupić nowy falownik, czy wymienić istniejący i nim obsłużyć oba stringi a z czasem podłączyć magazyn energii.

Dobrego dnia

pzdr - KT

Wedle tego co napisałeś to szedłbym w jedną dużą hybrydę dla obu obwodów, obstawiam że obserwowałeś kiedyś ile tej energii jest w pochmurny dzień, ile jest mocy tzw chwilowej z falownika i ile kWh w ciągu dnia wyprodukuje...

Na tzw dłuższe wyłączenie energii to magazyn cię nie obroni jak przez kilka dni będzie ciemnica bez słońca a prądu dalej nie będzie...

Kamil Trojanowski has reacted to this post.
Kamil Trojanowski

dziękuję za potwierdzenie moich przeczuć.

ed. potrzebuje jeszcze pomocy dotyczace ustawienia napiec mpp.

obecnie fronius jest ustawiony tak.:

mpp1 - V start 200V

mpp1.napiecie stałe 600V

panele q.cell Peak Duo g6 360wp x 15szt w jednym stringu

poki co mpp2 - off

planowane podłączenie stringu 2 z paneli o podobnych parametrach prądowo/napięciowych jak string 1 np 12x 380w

Nie znalazłem jednak informacji odnośnie konfiguracji napiec mpp.

Próbowałem podejrzeć u sąsiada instalacja 6,4kWp w q.cell 355wp w 2 stringach : 1- 10 paneli ; 2- 8 paneli

mpp1 V start 150V/ V stałe 200V

mpp2 V start 150V / V stałe 200V

Poranne odczyty napięcia na stringach wynosiły u niego 380V | 280V

Jaka metodologia obliczeń jest poprawna?!

Witam mam na sprzedaż falownik 3.7.3s falownik założony w 2019 roku . Sprzedaje z powodu modernizacji sieci i poprószy muszę kupić większy albo wykona plus dopłata bo wiem ze niektóre firmy tak odkują kontakt 510347888

Witam serdecznie, będę rozbudowywał instalacje i mam na sprzedaż falownik

Symo. 10.0-3-M

Gwarancja Fronius Plus. 13.02.2027

Gwarancja Fronius 13.02.2032

Pozdrawiam cieplutko Marcin A.

Witam,

mam falowinik GEN24Plus Symo 6 kW, obecnie instajacja jest na jednym MPPT 16x375W, wschód, dokładnie 111 stopni. W związku z zakupem samochodu elektrycznego chciałbym powiększyć instalację do 10kW. Nawiązując do Webinar: How sustainable is Fronius ponawiam pytanie, czy w przypadku GEN24+ możliwy jest "upgrade" do 8kW poprzez wymianę poszczególnych komponetów?

Druga opcja, która rozpatruję, to dociążenie obecnego falowinia panelami od strony południowej lub zachodniej (4kW). Trzecia opcja, to zmiana taryfy bez ruszania obecnej instalacji i ładowanie ze słońca lub w taryfach nocnych (Wattpilot).

Podrzuć link do swojej instalacji z zakładki ustawienia/uprawnienia to zobaczymy jak do tej pory zachowywała się produkcją na tym falowniku, jeśli jest to instalacja W/Z to może na tym falowniku to przejdzie zwiększenie do 10kW.

Co do wymiany podzespołów to pisz email do suportu fronius, chociaż to z instalatorem powinieneś to ustalać najpierw...

PreviousPage 4 of 4