Forum Instalatorów i Użytkowników Falowników Fronius
Forum służy do wymiany pomysłów, uwag, spostrzeżeń, rozwiązań… Zapraszamy do aktywnego udziału!
WAŻNE: prośba ogromna o zakładanie nowych wątków, gdy pojawia się nowe zagadnienie. Aktualnie ciągną się pojedyncze tematy (“Kilka
pytań nowicjusza”), które zaczęły się od uruchomienia falownika, a przeszły [wcale nie płynnie] do gwarancji i pomp ciepła. Jak Ci, którzy
przyjdą po nas, mają się w tym odnaleźć???. Pytania nie związane z tematem danego wątku będą usuwane przez Administratora!
Przydatne skrót klawiszy: alt+shift+h = pomoc edytora; alt+shift+z = dodatkowe menu edytora
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.
Zmiana krzywej na wykresie
Dzień dobry,
Czy ktoś może mi podpowiedzieć z czego wynika wyplaszczenie na wykresie? Do tej pory (instalacja działa 2 lata) wykres wyglądał jak, standardowa krzywa, w tej chwili po osiągnięciu max wypłaszcza się, a później od jakiegoś momentu kontynuuje spadek wg krzywej. Mowa oczywiście o dniach 100% słońca
Będę wdzięczny za sugestie
Pozdrawiam
Olaf Mędraś
Dzień dobry,
Czy ktoś może mi podpowiedzieć z czego wynika wyplaszczenie na wykresie? Do tej pory (instalacja działa 2 lata) wykres wyglądał jak, standardowa krzywa, w tej chwili po osiągnięciu max wypłaszcza się, a później od jakiegoś momentu kontynuuje spadek wg krzywej. Mowa oczywiście o dniach 100% słońca
Będę wdzięczny za sugestie
Pozdrawiam
Olaf Mędraś
Dodane pliki:daj wykres napięć AC i mocy biernej, podejrzewam za wysokie napięcie i generację mocy biernej kosztem mocy czynnej
daj wykres napięć AC i mocy biernej, podejrzewam za wysokie napięcie i generację mocy biernej kosztem mocy czynnej
Witam, widzę, że zagadnienie nie zostało wyjaśnione, a mam takie samo pytanie - więc może się podepnę.
Z czego wynika takie wypłaszczenie:
Witam, widzę, że zagadnienie nie zostało wyjaśnione, a mam takie samo pytanie - więc może się podepnę.
Z czego wynika takie wypłaszczenie:
Dodane pliki:Falownik jest o mocy 5kW, a moc paneli jest większa i stąd to wypłaszczenie.
Falownik jest o mocy 5kW, a moc paneli jest większa i stąd to wypłaszczenie.
Znaczy, jak to rozumieć ? Że więcej nie potrafi przerobić falownik ? Znajomy na takiej samem instalacji osiąga w południowych godzinach po 5600W. Proszę o podpowiedz 🙂 dzięki
Znaczy, jak to rozumieć ? Że więcej nie potrafi przerobić falownik ? Znajomy na takiej samem instalacji osiąga w południowych godzinach po 5600W. Proszę o podpowiedz 🙂 dzięki
A znajomy nie ma przypadkiem falownika o mocy 6kW, albo mocniejszego?
Cytat z
kar llo data 5 lipca 2022, 16:41
Jak byś podał więcej szczegółów o swojej instalacji i znajomego to prędzej można było by coś konkretnego powiedzieć, a tak to możemy pogdybać. Jak masz przewymiarowaną instalację w panelach do falownika to tak może być.
Że więcej nie potrafi przerobić falownik
Jak masz zamontowany falownik w oznaczeniu 5kW to on więcej jak 5000W nie będzie oddawał do sieci (no może d0 100W na plus).
Jak byś podał więcej szczegółów o swojej instalacji i znajomego to prędzej można było by coś konkretnego powiedzieć, a tak to możemy pogdybać. Jak masz przewymiarowaną instalację w panelach do falownika to tak może być.
Jak masz zamontowany falownik w oznaczeniu 5kW to on więcej jak 5000W nie będzie oddawał do sieci (no może d0 100W na plus).
Wszystko się zgadza. Wychodzi na to, że sam nie wiedział jaki ma. Dziś sprawdził i to 6ka 😉
Wszystko się zgadza. Wychodzi na to, że sam nie wiedział jaki ma. Dziś sprawdził i to 6ka 😉
Cytat z
karllo data 5 lipca 2022, 16:41
To też się zgadza wszystko. Mam 4125W na południu i 2250W na zachodzie. Do niedawna miałem jeden panel mniej na południu no i ten wykres to pierwszy mocno słoneczny dzień po modyfikacji stąd moja konsternacja.
Cytat z
karllo data 5 lipca 2022, 16:41
To też się zgadza wszystko. Mam 4125W na południu i 2250W na zachodzie. Do niedawna miałem jeden panel mniej na południu no i ten wykres to pierwszy mocno słoneczny dzień po modyfikacji stąd moja konsternacja.
Moc paneli to 6375W, a falownik o mocy 5kW tak?
Jeśli tak, to normalne że masz taki wykres, bo falownik o mocy pięciu nie odda sześciu. Gdyby falownik był o mocy min 6kW spłaszczenia by nie było.
Moc paneli to 6375W, a falownik o mocy 5kW tak?
Jeśli tak, to normalne że masz taki wykres, bo falownik o mocy pięciu nie odda sześciu. Gdyby falownik był o mocy min 6kW spłaszczenia by nie było.