Szukaj

Forum Instalatorów i Użytkowników Falowników Fronius

Forum służy do wymiany pomysłów, uwag, spostrzeżeń, rozwiązań… Zapraszamy do aktywnego udziału!

WAŻNE: prośba ogromna o zakładanie nowych wątków, gdy pojawia się nowe zagadnienie. Aktualnie ciągną się pojedyncze tematy (“Kilka
pytań nowicjusza”), które zaczęły się od uruchomienia falownika, a przeszły [wcale nie płynnie] do gwarancji i pomp ciepła. Jak Ci, którzy
przyjdą po nas, mają się w tym odnaleźć???. Pytania nie związane z tematem danego wątku będą usuwane przez Administratora!

Przydatne skrót klawiszy: alt+shift+h = pomoc edytora; alt+shift+z = dodatkowe menu edytora

Nawigacja po forum
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.

Podłączenie drugiego falownika do instalacji

PreviousPage 5 of 6Next

Dzień dobry, jak wiele falowników Fronius Symo 20.0-3M mogę połączyć w kaskadę przez DM ( teraz mam 4 szt. ) ?

Pozdrawiam

W wielu miejscach podana jest wartość: wielu falowników...

Interfejs nadawania adresów dla konkretnych falowników ogranicza się do 100 pozycji.

Wedle pdf: 42,0410,1996 (strona 12) dla Datcom/Fronius SolarNet podana jest wartość 100

Maksymalna liczba podzespołów DATCOM i falowników:
Oto maksymalna liczba podzespołów DATCOM i falowników, z której można stworzyć
kompletny system (stan na sierpień 2016 r.):
- 100 falowników firmy Fronius (dopuszczalna jest kombinacja różnych typów);
- 1 urządzenie Fronius z funkcją rejestracji danych
(listę urządzeń firmy Fronius z funkcją rejestracji danych przedstawiono w kolejnym akapicie „Serce Fronius Solar Net: rejestrator danych”);
- 1 Fronius Power Control Card / Box;
- 10 Sensor Card / Box;
- 10 Public Display Card / Box;
- 1 Interface Card / Box;
- 200 Fronius String Control.

Jak będzie to inna liczba to ktoś to poprawi...

Witam wszystkich, to pierwszy post na forum.

Mam następujący problem. Rozbudowa instalacji o drugi falownik. Dotychczas był Symo i jako drugi podłączony Gen24. Obydwa są aktualnie widoczne w komponentach. Nowy falownik pracuje na stringach które obsługiwał stary, a stary chwilowo wyłączony, bo budują się jeszcze dodatkowe stringi. W każdym razie widzę na ekranie głównym Solar.Web aktualne wskazania mocy z Gen24, ale nie widzę produkcji, wszędzie 0 kWh. Z kolei w historii, oba są nieaktywne, choć od wczorajszego wieczora już działa i powinny być widoczne dzisiejsze wskazania. Aha i w komponentach pojawił się Gen24 z nieprawidłową konfiguracją (jeden string), poprawiłem (dwa stringi) i z jednego falownika zrobiły się dwa Gen24, z czego w komponentach ten nieprawidłowy jest ale nieaktywny, ale w Historii jak najbardziej widać dwa Gen24. W załączeniu zrzuty z aktualnej sytuacji. Proszę o pomoc co źle zrobiłem.

PS. Nie, sprzedawca nie pomoże. Pierwszy raz instalował Froniusa i poza konfiguracją z instrukcji aby działał, nie ma w ogóle pojęcia że jest coś takiego jak Solar.web. 🙂

Dodane pliki:
  • Zrzut_2023-05-07_11-18-28.png
  • Zrzut_2023-05-07_11-17-02.png
  • Zrzut_2023-05-07_11-33-52.png
  • Zrzut_2023-05-07_11-47-17.png
Cytat z Tomasz Jurgielewicz data 7 maja 2023, 11:34

Proponuję kontakt z suportem Fronius - powinni pomóc, np przez email:

pv-support-poland@fronius.com

Już to zrobiłem, równolegle z postem i czekam na pomoc.

Dziękuję za odpowiedzi, pokonałem problem, bez problemu pracuje 6 szt.

Pozdrawiam

A mógłbyś powiedzieć w czym był problem ?jak udało się to rozwiązać ?

Powiedzcie proszę jaki jest sens (cel) łączenia dwóch falowników w łańcuch ? Tzn. poza pokazywaniem danych na jednym wykresie coś jeszcze? Np. jakies wspólne decydowanie przez falowniki o - nie wiem - napięciu ?

Szanowny Panie,

Korzyści jest wiele, poza wspólnym monitorowaniem możemy np. sterować wszystkimi falownikami. Jedną z częściej wykorzystywanych funkcji jest ograniczenie wypływu energii do sieci.

Wspólne decydowanie o napięciu nie jest możliwe, ponieważ falownik jest źródłem prądowy.

Pozdrawiam,
Jacek

Czytam, czytam, ale na to odpowiedzi znaleźć nie mogę. Czy po połączeniu falowników przez Datcom, falownik Master na wyświetlaczu będzie pokazywał sumaryczne uzyski wszystkich podłączonych falowników, czy tylko swoje? W aplikacji wiem, że będzie to suma, ale mnie interesuje fizycznie na urządzeniu.

Pytam, gdyż przymierzam się do rozbudowy instalacji i jeszcze nie zdecydowałem, czy dokupić drugi falownik Fronius, czy może zamienić go jednak na jeden z 3 MPPT niestety innej firmy.

PreviousPage 5 of 6Next