Forum Instalatorów i Użytkowników Falowników Fronius
Forum służy do wymiany pomysłów, uwag, spostrzeżeń, rozwiązań… Zapraszamy do aktywnego udziału!
WAŻNE: prośba ogromna o zakładanie nowych wątków, gdy pojawia się nowe zagadnienie. Aktualnie ciągną się pojedyncze tematy (“Kilka
pytań nowicjusza”), które zaczęły się od uruchomienia falownika, a przeszły [wcale nie płynnie] do gwarancji i pomp ciepła. Jak Ci, którzy
przyjdą po nas, mają się w tym odnaleźć???. Pytania nie związane z tematem danego wątku będą usuwane przez Administratora!
Przydatne skrót klawiszy: alt+shift+h = pomoc edytora; alt+shift+z = dodatkowe menu edytora
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.
Ok. W ustawienia inwertera było zaznaczone zeby nei wysylac danych do solar.web - zmienilem.
Na inwerterze nie ma tez w ogole nalicoznych var`ów, więc zakładam, że problem generuje jakiś mój odbiornik, tyle, że AZ TYLE w małym biurze z kilkunastoma urządzeniami? :O Będę to musiał wszystko teraz chyba pomierzyć... :/
Ok. W ustawienia inwertera było zaznaczone zeby nei wysylac danych do solar.web - zmienilem.
Na inwerterze nie ma tez w ogole nalicoznych var`ów, więc zakładam, że problem generuje jakiś mój odbiornik, tyle, że AZ TYLE w małym biurze z kilkunastoma urządzeniami? :O Będę to musiał wszystko teraz chyba pomierzyć... :/
Nie ma kVar czy kVarh? W kVar podawana jest moc aktualna, która teraz ze względu na pogodę pewnie nie jest generowana. W kVarh to ilość energii biernej wyprodukowanej przez falownik. Skoro już jest ustawiony monitoring w SolarWeb to może trafi się jeszcze jakiś słoneczny aby sprawdzić wykres.
Nie ma kVar czy kVarh? W kVar podawana jest moc aktualna, która teraz ze względu na pogodę pewnie nie jest generowana. W kVarh to ilość energii biernej wyprodukowanej przez falownik. Skoro już jest ustawiony monitoring w SolarWeb to może trafi się jeszcze jakiś słoneczny aby sprawdzić wykres.
Cytat z
kar llo data 24 października 2023, 21:23
Na inwerterze nie ma tez w ogole nalicoznych var`ów,
Raczej nie możliwe aby nie generował się żaden wykres dla mocy biernej, rozumiem że sprawdzałeś w zakładce analiza/historia, wybierasz swój falownik i zaznaczasz moc bierną...
więc zakładam, że problem generuje jakiś mój odbiornik, tyle, że AZ TYLE w małym biurze z kilkunastoma urządzeniami?
Wszystko może się po trochu składać na całość
Na inwerterze nie ma tez w ogole nalicoznych var`ów,
Raczej nie możliwe aby nie generował się żaden wykres dla mocy biernej, rozumiem że sprawdzałeś w zakładce analiza/historia, wybierasz swój falownik i zaznaczasz moc bierną...
więc zakładam, że problem generuje jakiś mój odbiornik, tyle, że AZ TYLE w małym biurze z kilkunastoma urządzeniami?
Wszystko może się po trochu składać na całość
Okazuje sie, po analizie danych historycznych z kilku dni, ze inwerter prawie nic nie produkuje - to jakis odbiornik, czyli czeka mnie kompensacja...
Okazuje sie, po analizie danych historycznych z kilku dni, ze inwerter prawie nic nie produkuje - to jakis odbiornik, czyli czeka mnie kompensacja...
Niekoniecznie, teraz jest mała produkcja więc energia bierna może nie być pobierana, bo napięcie może nie rosnąć to wartości określonej w limicie. Trzeba by to sprawdzić dopiero na wiosnę gdy produkcja będzie duża.
Niekoniecznie, teraz jest mała produkcja więc energia bierna może nie być pobierana, bo napięcie może nie rosnąć to wartości określonej w limicie. Trzeba by to sprawdzić dopiero na wiosnę gdy produkcja będzie duża.
Ktoś potrafi zdiagnozować dlaczego taką dużą moc bierna produkuje falownik?
Ktoś potrafi zdiagnozować dlaczego taką dużą moc bierna produkuje falownik?
Dodane pliki:Lepiej daj dostep do instalacji, bo z ryskunku srednio mozna zobaczysz szczegoly. Za duzo zbedntch danych wyswietliles.
Lepiej daj dostep do instalacji, bo z ryskunku srednio mozna zobaczysz szczegoly. Za duzo zbedntch danych wyswietliles.
jak mam to zrobić??
W załączeniu więcej zdjeć z kwietnia i aktualne z dzisiaj.
jak mam to zrobić??
W załączeniu więcej zdjeć z kwietnia i aktualne z dzisiaj.
Dodane pliki:i napięcia na fazach falownika.
i napięcia na fazach falownika.
Dodane pliki:Kolego Lukaszu, naprawde lepsze od 1000 zdjec wykresow jest dostep do solarweb jako goscia. Po kolei solarweb / ustawienia / uprawnienia. Na dole zaznaczasz "Zezwolenie na dostep dla goscia poprzez lacze". Wklejasz tutaj link.
Nie widze niczego nieprawidlowego w dzialaniu instalacji. Masz na tyle wysokie napiecie, ze falownik generuje Tobie moc bierna indukcyjna.
Powod:
- duzo instalacji PV w okolicy
- nieadekwatna impedancja linii w stosunku do mocy twojej instalacji.
Kolego Lukaszu, naprawde lepsze od 1000 zdjec wykresow jest dostep do solarweb jako goscia. Po kolei solarweb / ustawienia / uprawnienia. Na dole zaznaczasz "Zezwolenie na dostep dla goscia poprzez lacze". Wklejasz tutaj link.
Nie widze niczego nieprawidlowego w dzialaniu instalacji. Masz na tyle wysokie napiecie, ze falownik generuje Tobie moc bierna indukcyjna.
Powod:
- duzo instalacji PV w okolicy
- nieadekwatna impedancja linii w stosunku do mocy twojej instalacji.