Szukaj

Forum Instalatorów i Użytkowników Falowników Fronius

Forum służy do wymiany pomysłów, uwag, spostrzeżeń, rozwiązań… Zapraszamy do aktywnego udziału!

WAŻNE: prośba ogromna o zakładanie nowych wątków, gdy pojawia się nowe zagadnienie. Aktualnie ciągną się pojedyncze tematy (“Kilka
pytań nowicjusza”), które zaczęły się od uruchomienia falownika, a przeszły [wcale nie płynnie] do gwarancji i pomp ciepła. Jak Ci, którzy
przyjdą po nas, mają się w tym odnaleźć???. Pytania nie związane z tematem danego wątku będą usuwane przez Administratora!

Przydatne skrót klawiszy: alt+shift+h = pomoc edytora; alt+shift+z = dodatkowe menu edytora

Nawigacja po forum
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.

Czy falownik musi produkować moc bierną?

PreviousPage 3 of 5Next

Panie Adamie..

Co do mocy nie zgodze sie. Jesli "produkuje" sie moc bierna pojemnosciowa to taka tez sie odbiera. Nie mozna produkowac jednej a odbierac drugiej. Jedyne co to zmienia sie oznaczenie wektora napiecia na zrodle i odbiorniku. Ta kwestia jest jednak malo wazna. Wiadomo o co chodzi.

Jezeli napiecie jest ogolnie wyzsze to nalezy w historii poszukac miejsca gdzie zostalo najzwyczajniej w swiecie podwyzszone. Byc moze ZE cos polepszyl. Powinien to Pan bez problemu odszukac majac podglad na wykresy. Jednak nie da sie ukryc, ze widoczny jest dodatkowy wzrost napiecia w czasie produkcji z PV.

Tak, widoczny wzrost jest, ale celowe dzwiganie napięcia przez zakłady energetyczne stało się bardzo popularne, w tym przypadku o 5 rano prawie 250V? co to ma być, ja prywatnie mieszkam na wsi, jestem ostatni na przyłączu, a o 4 rano mam już 235V to ciekawe ile mają ci przy trafo, oczywiście po południu mam już w okolicy 250V, w zeszłym roku, miałem nie więcej jak 220V gdy produkcji nie było, także widzę celowe dzwiganie napięcia, i to u wielu klientów. Ktoś ewidentnie szuka kasy...

Witam Serdecznie

Polecam świeży materiał :

http://www.youtube.com/watch?v=pArVj9cInCo

W bardzo prosty sposób wytłumaczone co i jak .

Dzień dobry, podepnę się jeszcze pod temat. Zauważyłem że mój falownik Fronius 3.0-3-s produkuje sporą ilość ujemnej mocy biernej w chwili najwyższej produkcji. I również co mnie zaciekawiło, wtedy na liczniku ZE pojawia się Q+ ze strzałką do góry, czyli pobieranie energii biernej? Z kolei wieczorem kiedy produkcji nie ma, jest Q- ze strzałką w dół czyli oddawanie mocy biernej?. Taryfa G11, na fakturze nie miałem wcześniej nic związanego z mocą bierną. Czy teraz mogą wystąpić jakieś dodatkowe opłaty przez to? Pytałem się instalatora o co tutaj chodzi jednak stwierdził że wszystko jest ok. Również wydaje mi się że jest problem z napięciem gdyż dochodzi nawet do 253V a mimo to instalator mówi że jest w normie. W załączniku przesyłam zdjęcia wykresów z ostatnich dni i licznika. Będę bardzo wdzięczny za pomoc i wytłumaczenie jak dla laika co z tym można zrobić.

Pozdrawiam

Dodane pliki:
  • bierna1.png
  • bierna2.png
  • bierna3.png
  • IMG_20211009_203501.jpg
  • IMG_20211010_140041.jpg

Na tą chwilę zwykły odbiorca czy też prosument nie ponosi opłat za moc bierną. Jakiś czas temu przymierzali się do tego ale na szczęście im to nie wyszło ale kto wie co przyniesie przyszłość...

Po części mówi prawdę że napięcie jest w normie ale u ciebie jest już w górnej granicy i jak napięcie będzie powyżej 253V przez minimum 10minut ciągle to nastąpi wyłączenie/restart falownika. Trzeba zacząć od analizy gdzie leży problem takiego napięcia czy u ciebie czy to kwestia wysokiego napięcia sieci...

Ok czyli problem z napięciem. A jak wygląda sytuacja ze zmianą normy, gdzieś widziałem kwestie zmiany na DE1 która nie wytwarza mocy biernej a takie same ma nastawy 253 i 264. Czy mógłbym to zastosować jako tymczasowe rozwiązanie?

Cytat z Tomasz Nowacki data 10 października 2021, 20:37

Ok czyli problem z napięciem. A jak wygląda sytuacja ze zmianą normy, gdzieś widziałem kwestie zmiany na DE1 która nie wytwarza mocy biernej a takie same ma nastawy 253 i 264. Czy mógłbym to zastosować jako tymczasowe rozwiązanie?

Tutaj: https://www.forum-fronius.pl/forum/topic/wylaczanie-sie-falownika-samoistny-restart/?part=1 oraz tutaj: https://www.forum-fronius.pl/forum/topic/czy-to-faktycznie-oznacza-zbyt-wysokie-napiecie-w-sieci/?part=1 była długa i momentami burzliwa dyskusja na ten temat. Proponuję poczytać, żeby nie wywoływać nowej burzy 😉

Pozdrawiam.

Cytat z K K data 11 października 2021, 11:52
Cytat z Tomasz Nowacki data 10 października 2021, 20:37

Tutaj: https://www.forum-fronius.pl/forum/topic/wylaczanie-sie-falownika-samoistny-restart/?part=1 oraz tutaj: https://www.forum-fronius.pl/forum/topic/czy-to-faktycznie-oznacza-zbyt-wysokie-napiecie-w-sieci/?part=1 była długa i momentami burzliwa dyskusja na ten temat. Proponuję poczytać, żeby nie wywoływać nowej burzy 😉

Pozdrawiam.

Ok, burzy nie chce wywoływać. Czyli zostane przy normie Pl, chociaż faktycznie bez sensu jest ta moc bierna i jeśli to ona również wpływa na podwyższenie napięcia to tym bardziej ta norma jest bez sensu. Może technicy Froniusa mogliby pochylić się nad tym problemem i coś zmienić a później w aktualizacji oprogramowania wpuścić.

Spokojnie wojny nie wywołasz...

Zostań przy ustawieniu PL, lepiej nie prowokować ZE w razie jak by zaczęli to sprawdzać, nie wiadomo jak podejdą do innej normy niż PL

Sprawdź jakie wartości odnotowuje licznik ZE wedle mocy biernej w skali miesiąca.

Cytat z Tomasz Nowacki data 11 października 2021, 16:25

bez sensu jest ta moc bierna i jeśli to ona również wpływa na podwyższenie napięcia to tym bardziej ta norma jest bez sensu.

Tu trochę za bardzo upraszczasz, bo generalnie przepływ mocy biernej ma służyć właśnie redukcji nadmiernego wzrostu napięcia. Inna sprawa, że z różnych względów nie zawsze działa to jak powinno. Więcej na ten temat: https://www.cire.pl/pliki/2/2018/ograniczenie_wzrostu_napiecia____p__kacejko_p__pijarski_zm.pdf

PreviousPage 3 of 5Next